"TexelTrail lekker om te lopen"

Vermoeide, maar tevreden gezichten zaterdag bij de finish van de zesde TexelTrail van Atletiekvereniging Texel. Het was prachtig weer om afstanden van 15,4, 26,8 dan wel 42,2 kilometer door het Texelse landschap te lopen.

Remco Zijerveld is er blij mee. Niet eerder liep hij een afstand van meer dan vijftien kilometer, maar zaterdag kreeg hij het bij de TexelTrail voor elkaar. De persoonlijke triomf wordt gevierd op de finish bij het receptiegebouw van Kogerstrand in De Koog. Jim Krugers oogt eveneens tevreden bij binnenkomst. Het was even glibberen op een nat gedeelte in de Slufter, maar voor de rest was het een mooie tocht om te lopen.

Het was ook warm en dat was voor Jordy Vinke aanleiding om in korte broek te gaan. Geen verkeerde keuze; met name bij de lopers op de 26,8 en de 42,2 kilometer waren er verschillende die in de ochtend warm gekleed van start gingen en er volgens achter kwamen dat een paar kledingstukken minder geen kwaad had gekund.

Oud-Texelaar Björn Verduijn kwam als derde over de finish bij de 42,2 kilometer. Voor hem was het als ultraloper even wennen om niet zoals gebruikelijk door de bergen te rennen, maar over een vlak parcours zonder al te veel dalingen en stijgingen. Hij voelde dat op een gegeven moment in zijn benen. "Maar verder is het mooi om zo te kunnen hardlopen op het eiland waar je zelf vandaan komt." Iris van Heeringen kwam als nummer vier bij de dames op de 15,4 km over de streep en was daarmee de eerste gefinishte Texelse op die afstand. Zij had aanvankelijk bij de inschrijving naast een kaartje gegrepen, maar ze wist er alsnog een te bemachtigen. Dat betekende iets minder training, maar de basisconditie was goed, dus het lopen ging ook goed. "En je gaat mee in de flow van anderen."

Annie Brouwer, die tegelijk met Jan van der Star over de streep kwam, was binnen anderhalf uur terug aan de finish en voldeed daarmee aan de eigen doelstellingen. "Het mulle zand was zwaar om te lopen, maar het is gelukt."

De organisatie hield standen bij, maar het ging volgens voorzitter Martin Baptist van AV Texel niet om de vraag wie nummer één, twee of drie was. Het ging er volgens hem om dat iedereen voor zichzelf een goede loop kon neerzetten. Jordy Vinke deed dat door als eerste loper op de 15,4 km terug te zijn en Lutz Lohse kwam op de 26,8 km als eerste loper over de finish. De uitslagen zijn allemaal terug te vinden op www.texeltrail.nl.