Optreden van het Franse chansonkoor van Claudia Reij bij de maquette van de Reede van Texel.
Optreden van het Franse chansonkoor van Claudia Reij bij de maquette van de Reede van Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Cultuur op bijzondere plekken

Luisteren naar gedichten in een fietsenzaak, kleine kunstwerken schilderen in een viszaak, zang bij de maquette of staand tussen de vachten in een wolwinkel luisteren naar muziek.

Het is zomaar een greep uit de vele activiteiten die zaterdagavond plaatsvonden tijdens de eerste Cultuurnacht Texel in Oudeschild. De fietsenwinkel van de familie Betsema, het vispaleis van de familie Van der Star, de wolwinkel van Texelana en Kaap Skil deden dienst als podia voor de cultuurnacht. De vier panden aan de Heemskerckstraat waren voor de gelegenheid met rode lopers aan elkaar verbonden, zodat het voor bezoekers niet te missen was waar ze moesten zijn.

Kaap Skil was de uitvalsbasis en daar was het om 20:00 uur al meteen druk met een hoop Texelaars die een kijkje kwamen nemen. Er liepen ongetwijfeld ook toeristen rond tussen de bezoekers, maar het waren verder vooral Texelaars. De sfeer was ongedwongen en het was goed mogelijk om te dwalen tussen de diverse locaties om gewoon lekker rond te kijken wat er zoal werd aangeboden. En het was meteen de gelegenheid om links en rechts even met dees of geen bij te kletsen.

In dat opzicht was het sfeervol om een muzikaal optreden bij te wonen op een zolder tussen de vachten. Bijzonder was het ook bij Van der Star een vleugel te zien staan waarop gespeeld werd. De tafels waren voor de gelegenheid aan de kant gezet en publiek kon langs de kant zitten om te luisteren. In en om het museum waren ook tal van activiteiten. De centrale ruimte van het museum deed dienst voor muziek- en dansoptredens, boven werden door Texelaars gemaakte films vertoond.

In de Traanroeier hielden oud-burgemeester Francine Giskes en Rodny Stolk (voorzitter van het jongerenbestuurder van het Texelfonds en jeugdbestuurder van Hollands Noorderkwartier) een Rede en een Mini-Rede van Texel. Buiten stonden intussen leerlingen van de kunstklas van Artex op ezels schilderijen te maken van de Traanroeier. In de arbeidershuisjes hingen kunstwerken van leerlingen van Artex. Cor Rood legde zich in de smederij toe op de kunst van het smeden, waardoor er voor de bezoekers een variëteit aan kunst en cultuur te zien was.

Doel van de cultuurnacht was te laten zien wat er op Texel zoal aanwezig is. Het was ook meteen een voorproefje op De Lange Juni waarin meer dan een maand lang kunst en cultuur in de schijnwerpers staan. Cor van Heerwaarden, één van de drijvende krachten achter de cultuurnacht, zei laat in de avond tevreden te zijn met het resultaat. Corina Hordijk (Kaap Skil), Sander Boschma (Artex), Radna Trap (VVV) en Frank Spooren (VVV) waren andere drijvende krachten achter het nieuwe evenement. Er kwamen volgens de organisatie ongeveer 1200 mensen op de cultuurnacht af.

De nacht was voor de gemeente een geschikte gelegenheid om een aantal nieuwe prijzen voor cultuur en erfgoed op Texel uit te reiken. De organisatie van Overstag kreeg zaterdagavond in Kaap Skil de Texelse Cultuurprijs 2018 voor het popfestival dat zij vorig jaar hielden in de loods van de CIV in Oudeschild. Tien willekeurig samengestelde bands traden daar twee avonden lang op met elk vijf nummers die in een half jaar tijd waren ingestudeerd.

Duikclub Texel kreeg de Texelse Erfgoedprijs 2018 voor de wijze waarop ze meewerken aan een pilot voor onderwaterarcheologie. De duikclub werkt samen met provincie en gemeente om bodemschatten op de Waddenzee te behouden. De duikclub en Overstag kregen elk een bedrag van €2018,- van de gemeente.

Tine Visser ontving het eerste cultuurcompliment voor onder meer haar verdiensten bij kunstenaarsvereniging Zout. Wilma Eelman kreeg het eerste erfgoedcompliment voor haar verdiensten om (agrarisch) cultureel erfgoed te beschrijven en te behouden. Eric Hercules kreeg van directeur Pauline Folkerts van de Stichting Texels Museum een prijs namens de Texelse musea voor zijn inzet als wethouder op cultureel gebied.