De yurt aan de rand van het Hogeberggebied.
De yurt aan de rand van het Hogeberggebied. Foto: Job Schepers

Raad 2014-2018: partijen buitelen over elkaar in strijd tegen yurt

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Aflevering 12: de yurt.

De yurt aan de rand van het Hogeberggebied komt deze raadsperiode meermalen in de raadzaal voorbij. De yurt (andere benaming voor een grote ronde tent) is omstreden en bezwaarmakers pleiten voor het weghalen van de yurt.

Op 20 april 2016 leggen Texels Belang, Eiland Belang en Sterk Texel een motie op tafel waarin ze het college oproepen handhavend op te treden. Burgemeester Uitdehaag vraagt de partijen de ruimte om zorgvuldig te kunnen handen, waarna de drie de motie nog even op zak houden. De burgemeester belooft in mei op het onderwerp terug te komen. In de raad van 25 mei 2016 vraagt Edo Kooiman (TB) hoe het zit, waarna wethouder Frank Kingma de boot afhoudt met de mededeling dat er nog een brief komt.

In de raad van 12 juli 2016 komen TB en EB opnieuw met een motie tot handhaving in de lucht zonder deze daadwerkelijk in te dienen. Het is bedoeld als boodschap aan het college om vaart te maken. Kooiman geeft aan ervan te balen dat er pas eind juni opnamerapporten van de yurt zijn gemaakt. Het is vervolgens stil, totdat de voorzieningenrechter in maart 2017 oordeelt dat de yurt, in afwachting van een uitspraak van de rechter, mag blijven staan. Begin oktober oordeelt de rechter dat de gemeente een aanvraag voor de yurt niet als aanvraag heeft herkend, waardoor er nu sprake is van een vergunning voor de yurt die automatisch 'van rechtswege' is verleend. In de raadsvergadering van 18 oktober 2017 buitelen de partijen over elkaar heen om hun onvrede te uiten, maar ze kunnen niet met elkaar op één lijn komen.

De PvdA komt met een 'motie van vastberadenheid' waarin het college wordt opgeroepen er alles aan te doen dat de yurt verdwijnt. Texels Belang en Nico Erwich willen deze motie echter niet steunen. Kooiman vindt dat PvdA-raadslid Remko van de Belt teveel op de man speelt. Hij stelt dat de eigenaar net zo lang doorgaat, totdat de gemeente een fout maakt. TB komt met een eigen 'motie van treurnis', maar die krijgt alleen steun van Sterk Texel en Eiland Belang. De motie van de PvdA wordt aangenomen. Uitdehaag noemt het een steun in de rug van het college. De advocaat van de eigenaar van de yurt meldt na de raadsvergadering dat de raad een verkeerde voorstelling van zaken heeft. Het college gaat begin november bij de Raad van State in hoger beroep tegen de yurt.