Joke van den Boomgaard, nummer twee op de lijst van Texel 2010.
Joke van den Boomgaard, nummer twee op de lijst van Texel 2010. Foto: Jeroen van Hattum

'Jongeren naar eiland'

Met een tweede plaats op de lijst van Texel 2010 maakt de 67-jarige Joke van den Boomgaard uit Oosterend bij de verkiezingen op 21 maart kans op een zetel in de gemeenteraad.

Als kind groeide ze op op het eiland, nadat haar vader begin jaren vijftig onderwijzer in Den Burg was geworden. Later verhuisde het gezin Van den Boomgaard naar Amsterdam, maar bij Joke bleef de wens ooit weer terug te keren. Dat gebeurde in 2011.

Ze werkte 45 jaar lang in de gezondheidszorg, onder meer als verpleegkundige in het ziekenhuis in de cardiale zorg, op de spoedeisende hulp en in de verloskunde. Een beroep dat ze graag uitoefende, maar waar ze tot haar zorg de regeldrift en de bureaucratie zag toenemen.

Ongeveer een half jaar geleden werd ze door Henk Jonker benaderd met de vraag of ze actief wilde worden bij Texel 2010. Joke maakte meteen duidelijk dat ze van huis uit landelijk GroenLinks stemt, maar ze wilde graag de politiek in. "Dan kun je iets terug doen voor de samenleving waarin je leeft. En ik denk dat je met een lokale partij onpartijdiger tegen zaken aan kunt kijken dan wanneer je onderdeel bent van een landelijke partij."

Behoud van goede zorg op het eiland en behoud van het ziekenhuis in Den Helder zijn enkele zaken waar ze zich als raadslid graag voor zou willen inzetten. "En ik vind het belangrijk dat we jongeren naar het eiland weten te trekken." Ze wil als raadslid eveneens scherp zijn op de manier waarop beleid wordt uitgevoerd.