Uur van de waarheid brouwerij nadert

Het uur van de waarheid nadert voor de Texelse Bierbrouwerij. Woensdag 21 februari staat de benodigde uitbreiding van het bedrijventerrein in Oudeschild op de agenda van de raad. Vooruitlopend daarop pleit Eiland Belang er voor het besluit over de verkiezingen heen te tillen.

Dat sluit aan op het advies van Marijke Eelman, indiener van één van de 26 zienswijzen tegen het plan, om van de verhuizing van de bierbrouwerij een verkiezingsitem te maken. Jan-Aris Eelman van EB toonde zich dinsdagavond in de raadscommissie al tegenstander van het plan. Kritische opmerkingen kwamen ook van de zijde van Texelse Belang en van D66. Eelman concludeert nu: "Er zijn nog teveel onduidelijkheden en het Beeldkwaliteitsplan (BKP) is onder de maat: dat lijkt op een reclamefolder van de bouwer." Het verzoek tot uitstel van EB komt tegemoet aan een waslijst aan bezwaren die dinsdag de revue passeerde.

Los van deze kwalitatieve beoordeling van dit BKP vraagt D66 hoe "hard" dit is. B en w geven aan dat zodra het nieuwe bedrijventerrein is ontwikkeld, er sprake is van een nieuwe dorpsrand, wat betekent dat de brouwerij "welstandplichtig" is. Als de raad meewerkt aan het plan, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Die zal het bouwplan toetsen aan de hand van het door de raad vastgestelde beeldkwaliteitsplan. De bouwplannen moeten er dus echt aan voldoen.

Grote vraag is of de raad afgelopen dinsdag voldoende aan het twijfelen is gebracht om het beladen besluit over de verkiezingen heen te tillen. Coalitiepartijen PvdA, VVD en Texel2010 wekten vorige week nog niet de indruk op uitstel aan te sturen, en ook van het CDA viel van enige kritiek op het plan nauwelijks iets te bespeuren.