Afbeelding
Foto: Jeanette van Abs

Wat ik zeggen wou

Gezellig centrum

Toen wij hier zo'n 38 jaar geleden kwamen wonen was de Groeneplaats het gezellige middelpunt van Den Burg, ja van het hele eiland. Inmiddels heeft er een enorme uitttocht en kaalslag plaatsgevonden. De Groeneplaats is al jaren een vreemd zootje van plannen en tijdelijke invullingen. Nu wordt er een soort deelplan uitgevoerd dat in de steigers wordt gezet, zonder dat er duidelijke plannen lijken te zijn voor de rest van de invulling van het centrum.

En nu gebeurt hetzelfde met de plannen voor de huisvesting van de muziekschool en de bibliotheek. Eerder zouden ze zich aansluiten bij de in mijn ogen onzalige plannen voor de huisvesting van alle lagere scholen bij de OSG, bereikbaar door een razend drukke weg over te steken. Hierdoor plaatsen we de scholen ook buiten het eigenlijke dorp Den Burg. In toenemende mate zullen ouders gebruik maken van de kiss en ride bij het veilig wegbrengen van hun kinderen. Weer een basis voor contacten, leefbaarheid en gezelligheid buiten het dorp geplaatst. De plannen voor de Muziekschool en de Bliotheek kaatsen nu heen en weer tussen de locatie bij de OSG en de Thijsseschool.

Waarom zorgen we er niet voor dat we weer een gezellig centrum creƫren in het hart van Den Burg ook in de avonduren.

Situeer de Muziekschool en de bibliotheek en een dorpshuis met biljart en gezellige leestafel dat de hele dag en avond open is met daarboven appartementen en daaronder een parkeergarage met glazen wanden, waarin de gevonden historische vondsten kunnen worden tentoongesteld. Wellicht is er een supermarkt aan te trekken die een mooie huuropbrengst genereert (want wat is het altijd gezellig bij de uitgang van Albert Heijn!)

Een en ander zal wat kosten, maar wat zouden we er een leefbaar, gezellig en economisch leefbaarder centrum van Den Burg door krijgen.

En dat er best gegraven mag worden in de historische rijke grond, hebben we van 't zomer ineens kunnen ontdekken.

En dan op de plaats van de Thijsseschool mooie appartementen bouwen voor al die mensen die graag genieten van een kleine wandeling naar het centrum om daar een bakkie te doen of een heerlijke wandeling te maken om de groene long waar vroeger onze ijsbaan was.

Over de "ijsbaan het volgende: Nadat de ingang van het terrein volledig stukgereden is door de plaatsing van een enorme grote evenementen tent van het Bluesfestival, zijn twee van de drie ingangen van het "IJsbaanpark" nu al meer dan bijna 4 maanden een enorme stukgereden modderbende. Waarom is dit niet weer geƫgaliseerd en met een vrachtwagen schelpengrit weer toegankelijk gemaakt.?

Wie is hiervoor verantwoordelijk? Ik heb het bij de gemeentewerken aangemeld, maar er gebeurt niets.

Jeannet van Abs,

Den Burg.