Paul Krugers:
Paul Krugers: "Maximaal aantal slaapplaatsen zorgt ervoor dat we creatief en kritisch omgaan met het toerisme." Foto: Jeroen van Hattum

Muzikale smaak van publiek aanvoelen

Favoriete plek

Ik heb niet echt een favoriete plek op Texel. De diversiteit maakt Texel aantrekkelijk. Variatie in het landschap tussen dijk en duin. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het oude land van Texel.

Geboren en getogen

Ik ben geboren op Pomona nabij De Koog. De huidige bewoner, Arjan van Diepen, dacht dat zijn kinderen de eerst geboren kinderen waren op Pomona, maar ik moest hem helaas enkele jaren geleden teleurstellen. Mijn ouders hebben kort bij mijn grootouders op Pomona ingewoond in de periode dat ik geboren ben. Wat ik me van Pomona kan herinneren is dat de woning daar groot genoeg voor was. Vanaf mijn vijfde levensjaar woon ik in en om Den Burg. Op de CVO school gezeten, na de OSG naar de HEAO in Alkmaar en op Texel gaan werken bij RAB Beheer in diverse functies.

Wegen en bermen zijn in slechte staat van onderhoud

Werk

Ik ben financieel opgeleid en opgegroeid tussen de handelaren. Van 1986 tot 2015 ben ik werkzaam geweest voor RAB. Een lange periode die me veel kennis en ervaring heeft gebracht. Deze ervaring breng ik nu in bij diverse bedrijven als adviseur en ondernemer. Op Texel ben ik bestuurder van Hotel de Lindeboom en hotel Greenside. Op dit moment ben ik intensief bezig met een retail bedrijf in Zaandam.

Naast het werk

Ik mag graag hardlopen, dat is een bezigheid die je bijna altijd kunt doen. Daarnaast is het zaalvoetbalteam een eigenlijk niet te missen activiteit. De diversiteit aan karakters in het team is groot, maar maakt het daardoor des te leuker. Ondanks de app belt coach Nico Blonk nog iedere keer alle spelers na of ze er zijn. Hij kent zijn pupillen. Ook ben ik nog lid van Lions Texel. Ook een mooie diverse club mensen. Verder mag ik graag vertoeven in de horeca op Texel. Mijn vrouw Elisabeth en ik kunnen daar enorm van genieten. Het is vaak ook even tijd om met elkaar in een andere omgeving zaken te bespreken.

Blijven zoals het is

De boot en de maximering van het aantal slaapplaatsen. Het maximaal aantal slaapplaatsen is vastgelegd in het recreatiebasisplan begin jaren 70. Het zorgt ervoor dat we creatief en kritisch omgaan met het toerisme. De economie op Texel bestaat voor 80 procent uit toeristische activiteit en handel of dienstverlening voortkomend uit het toerisme. Daarnaast moet er een bepaalde diversiteit aan toeristen blijven.

Wat mag anders

Het parkeerbeleid op Texel. Het ontmoedigen van parkeren in de kernen van de dorpen is prima maar dan moeten er voldoende parkeerplaatsen omheen gerealiseerd zijn waar voor langere tijd geparkeerd kan worden tegen lage kosten. Verder is betaald parkeren op de strandslagen enorm gastonvriendelijk. Langs de gehele Nederlandse kust komt men ervan terug en op Texel voeren we het in. Daarnaast zijn de wegen en bermen van het Texelse wegennet slecht onderhouden. De enige provinciale weg op Texel van de boot tot rotonde bij Dirk Kievit is goed onderhouden. Waarom kan dat niet beter geregeld worden vraag ik me geregeld af. Staat dit zo laag op de prioriteitenlijst bij de gemeente of wordt er geen budget voor vrijgemaakt?

Goede herinnering

Vanaf mijn vijftiende ben ik als platendraaier in de leer gekomen bij Ed Stiekema. Het was 1977 en Ed had net zijn discotheek verbouwd. Er zaten allerlei vernuftigheden in dit bedrijf waardoor de zaak in korte tijd aangepast kon worden aan de hoeveelheid publiek. Het was altijd zaak om snel de muzikale smaak van het publiek te leren kennen, want anders gingen ze naar de buren. In de zomerweken had Ed altijd een heel programma met drive in shows en artiesten waardoor ik dan met de eigen drive in show op tournee ging over Texel. Ook mag Weekend Radio Texel niet onvermeld blijven. De eerste commerciële radiopiraat op Texel. Samen met de gebroeders Polderman en enkele andere gelijkgestemden maakten we radio vanuit stacaravans en andere locaties. Met steunzenders om de Radio Controle Dienst te misleiden. Deze lieden werden vaak al bij de boot opgemerkt en dan kwam deze informatie al bij de juiste personen terecht waardoor de zender enige tijd uit de lucht was. Er waren nog geen commerciële radiostations in Nederland en half Texel luisterde in het weekend naar WRT. Uiteraard ging de zender aan haar eigen populariteit ten onder.

Zonde aan Texel

De onzorgvuldige ruimtelijke ordening waardoor er vaak bouwwerken ontstaan waarbij de meeste Texelaars denken, had dat nu niet anders gekund. Gelukkig wordt er beleidsmatig hard gewerkt om de bestemmingsplannen tijdig te actualiseren.

Mensen op Texel

Prima lui. Alleen zouden we de meningen wat meer op feiten moeten laten berusten en wat minder op geruchten. Want niets is wat het lijkt.

Natuur op Texel

Ik beleef de natuur op Texel als recreant. Ik heb geen kennis van allerlei initiatieven die genomen worden door diverse natuurclubs om de natuur op Texel divers te maken. Het Moksloot project vind ik geslaagd als leek. Bij Waal en Burg heb ik mijn twijfels. Maak het vooral mogelijk dat er in het Hoge Berggebied kleinschalige boerenbedrijven kunnen blijven en een boterham kunnen verdienen. Hou vooral de natuur schoon van allerlei zaken die er niet thuis horen. Zwerfvuil stoor ik me mateloos aan.

Grote pluim op Texel?

Voor de mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector en die weten wat gastvrijheid is.

Een dag burgemeester?

Dat is een lastige vraag. Als burgemeester kun je in één dag niet zoveel. Maar ik zou toch al die rapporten over OSG De Hogeberg nog eens doorlezen van de laatste jaren en dan denk ik tot de conclusie komen dat er veel geld en tijd verloren is gegaan ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Een organisatie die moet veranderen heeft behoefte aan een duidelijke koers. Als burgemeester (bevoegd gezag) kun je die uitzetten. Het rapport Bommerson was zo gek nog niet.

Volgende 'Eiland Van...'?

In de volgende ' Eiland van …zou ik graag Erik Kalverboer zien. Erik ken ik al lang zonder hem echt te kennen. Ben benieuwd hoe hij tegen de diverse onderwerpen aankijkt.