Presentator Gerrit Verhoeven kondigt Maarten Drijver aan als spreker van het Texelfondspodium.
Presentator Gerrit Verhoeven kondigt Maarten Drijver aan als spreker van het Texelfondspodium. Foto: Jeroen van Hattum

Passie op podium van Texelfonds

Inspirerend, gevarieerd en interessant. Enkele termen die van toepassing waren op de vijfde avond van het Texelfondspodium die vrijdag in De Toegift@Klif12 in Den Hoorn werd gehouden.

Onder de naam 'Texel Spreekt' kwamen tien mensen aan het woord om elk in gemiddeld zeven minuten tijd een visie op Texel te geven dan wel meer over hun vakgebied te vertellen.

Binnen dat kader vielen de lezingen van visserijvoorman Maarten Drijver en biologisch boer Ineke Hin op. Twee vakgebieden die momenteel landelijk niet bepaald positief in het nieuws zijn, maar Drijver en Hin wisten beiden een breed beeld van hun vak te schetsen zonder aan de actualiteit voorbij te gaan.

Drijver zette voor een volle zaal uiteen hoe de TX33 al generaties lang in de familie is."Vroeger werden we gezien als voedselproducenten en werd ons geen strobreed in de weg gelegd, totdat vanaf de jaren zeventig de maatschappij ook iets begon te vinden van de visserij." Het leidde, zonder klaagzang, uiteindelijk tot een plattegrond van de Noordzee waarop te zien was welke ruimte er voor de visserij is overgebleven na aftrek van gebieden voor windmolens, scheepvaartroutes, afgesloten gebied (scholbox) plus de gebieden die niet meer toegankelijk zijn als de brexit voltooid is.

Hin zette uiteen hoe ze na een studie in Wageningen uiteindelijk toch boerin wilde worden en in het bedrijf van haar vader kwam. "Dan moet je als ingenieur stront leren schuiven. Want je leert veel in Wageningen, maar niet hoe je een koe moet melken." Haar lezing leidde tot een visie op de biologische landbouw en het belang van een zorgvuldige omgang met de grond. "Ik zie het bedrijf als een kringloop waarbij je voer voor de koeien verbouwt, samenwerkt met de natuur, geen kunstmest gebruikt en de koeien hun gang laat gaan."

Robbert van der Vlist, penningmeester van het jongerenbestuur van het Texelfonds, maakte indruk door helder uiteen te zetten waarom jongeren niet makkelijk terugkeren naar Texel: gebrek aan betaalbare woningen, weinig te doen in de winter en relatief weinig werk voor hoger opgeleide jongeren. Hij wees erop dat het, in weerwil met onderzoeken onder de jeugd, met de meeste jongeren op Texel goed gaat. "We zijn tevreden met de voorzieningen. Dankzij het toerisme is het ook makkelijk aan een vakantiebaan te komen."

Sander Boschma, directeur van Artex, brak een lans voor de ontwikkelingen van talenten bij jongeren. "Het benutten van je talenten geeft voldoening en eigenwaarde. Je wil jezelf ook gaan verbeteren als je de smaak te pakken hebt." Theo Timmer vertelde over de Kleine Expositie bij Het Open Boek en zijn onderzoek naar kunstenaars die vroeger op Texel werkten, Marcel Plaatsman vertelde over een boek dat hij aan het Texels dialect aan het wijden is en Marja van Etten ging in op de Gezondheidsweek voor de basisscholen. Charlotte Biskop maakte, als nieuwe boswachter van Staatsbosbeheer en nieuwe bewoonster van het eiland, nog eens duidelijk hoe bijzonder Texel is om te wonen.

Pieter de Vries (van de gemeente) en Barend Thijsse, achterkleinzoon van Jac. P Thijsse, zochten beiden de duurzaamheid op. De Vries ging in op de verandering van het klimaat, het klimaatakkoord van Parijs en de ambitie van Texel om vanaf 2020 zelfvoorzienend te zijn op energiegebied. De korte boodschap: er moet nog veel gebeuren om de ambitie te halen, maar er kan veel als je het wil. "Dan kan de ambitie ook een paar jaar later al gehaald worden."

Thijsse ging in op een plan dat hij met raadslid Astrid van de Wetering heeft ontwikkeld om op duurzame wijze zoet water uit zout water te winnen. De energie voor die scheiding willen ze opwekken uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water (blue energy).

Presentator Gerrit Verhoeven leidde de avond en hield in de gaten dat de sprekers zoveel mogelijk in de buurt van de zeven minuten bleven. Berry Lussenburg, samen met Jeroen Ras sinds vorig jaar eigenaar van De Toegift (voorheen Klif 12) pakte de gelegenheid om met wervelend cabaret zijn visitekaartje af te geven. De lezingen zijn terug te zien op www.texelfondspodium.nl/nieuws.