Jan Huitema geeft een presentatie aan de vissermannen in Oudeschild.
Jan Huitema geeft een presentatie aan de vissermannen in Oudeschild. Foto: Job Schepers

Behoud vijf procent lijkt hoogst haalbare

"Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. Dat is wat gebeurd is met het dreigende totaalverbod op de pulsvisserij. Ondanks dat het totaalverbod er nog niet door is, wil ik ook niet teveel valse hoop geven hier. Ik was graag met beter nieuws gekomen. Het hoogst haalbare is de vijf procent", stelde Jan Huitema - Europarlementariër van de VVD met onder meer de visserij in zijn portefeuille - vrijdag tijdens een bezoek aan de Texelse vissermannen.

Het verhaal is bekend. De Europese commissie stemde voor het pulsvissen, na een stevige lobby vanuit milieu-organisatie Bloom en een deel van de verouderde Frans vloot, stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod. "Die twee partijen moeten er nou uitkomen. In de huidige regelgeving is er nog ruimte voor de vijf procent. Maar het Europees Parlement wil ook daar vanaf. Zij moeten nou nader tot elkaar komen. Dat kan dus ook tussen die vijf procent en niets liggen", legde Huitema uit aan de vissermannen. Huitema stelt dat het nu van eminent belang is om de andere landen te overtuigen van de waarheid. "We moeten ze overtuigen dat al die plaatjes van geëlektrocuteerde vissen niet kloppen. We moeten ze de feiten laten zien. De Fransen krijg je niet meer mee, die vechten voor hun eigen achterban. Maar Spanje en de Oostbloklanden moet je duidelijk maken dat ze verkeerd zijn voorgelicht", legde hij uit.

Burgemeester Uitdehaag was ook bij het bezoek. Hij was erg blij dat Huitema zich zo inzet voor 'de - na Urk- grootste vloot van ons land'. Maarten Drijver, voorzitter van VisNed kan er nog steeds niet bij: "We hebben gedaan wat de maatschappij vroeg. We hebben geïnnoveerd voor een beter milieu. Vangen minder ondermaatse vis, we hebben minder bodemberoering, we gebruiken minder brandstof en minder CO-2-uitstoot. Tot nu toe blijkt deze ontwikkeling enorm positief. Die punten zijn bewezen. Er worden nu mogelijke tegenargumenten gebruikt, die niet eens zijn bewezen of onderzocht. We doen nog altijd onderzoek naar alle effecten. Maar als het verbod er komt, zal het onderzoek dat nu halverwege is, nooit worden afgemaakt. Het gaat nergens over."

De redactie vroeg Drijver of de Nederlandse visserij zijn hand niet heeft overspeeld. Zij was immers op de hoogte van de ontheffing voor slechts vijf procent van de vloot. Inmiddels gebruikt rond dertig procent de techniek. "We moesten wel, De brandstofprijzen namen toe en er dreigden bedrijven om te vallen. Voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma regelde destijds extra ontheffingen. Dat was geweldig, maar alle innovatie kan ons nu wel eens de kop kosten." De massaal opgekomen Texelse vissermannen waren luidruchtig en snapten nog steeds niet hoe het allemaal kon gebeuren. "Door die paar vissermannen uit Frankrijk want het gaat niet eens om de hele vloot! Het is verschrikkelijk", stelde één van hen. Wethouder Huisman gaf aan met andere visserijgemeenten bezig te zijn met een campagne over de persoonlijke kant, het verhaal achter de vissers. Ook die kant is erg belangrijk. En we hebben een bureau opdracht gegeven om de schade in beeld te brengen. We willen kijken of er op één of andere wijze een compensatieregeling mogelijk is." Op de vraag welke vissers er mogen blijven vissen en wie niet als het daadwerkelijk terug moet naar vijf procent, wil Drijver geen antwoord geven. "Daar hebben we nog niet over nagedacht en dat willen we ook niet. We blijven vechten tot het eind." Huitema besloot: het vreemde is dat we over tien of vijftien jaar wellicht alsnog met puls of een opvolger werken omdat dat beter is."