Elias Marseille, nummer twee op de lijst van GroenLinks.
Elias Marseille, nummer twee op de lijst van GroenLinks. Foto: Jeroen van Hattum

"Partij wilde graag verjongen"

De 18-jarige Elias Marseille uit Den Burg, nummer twee op de lijst van GroenLinks, is één van de kanshebbers voor een zetel in de nieuwe gemeenteraad.

Het was raadslid Jaap Vlaming die ruim een half jaar geleden aan Marseille vroeg of hij misschien interesse had zich bij GroenLinks aan te sluiten. Dat leek de politiek geïnteresseerde leerling van de OSG wel wat. "Ik heb in het begin tal van vragen gesteld, bijvoorbeeld wat een commissie deed, en daar werd allemaal prettig op gereageerd. Ze wilden ook graag verjongen in de partij."

Marseille zit in 5 VWO. Dat zou betekenen dat hij het raadswerk volgend schooljaar tijdelijk zou moeten combineren met het eindexamen, maar dat is volgens hem te doen. "We zitten met een hoop goede mensen bij GroenLinks." Hij is momenteel onder meer actief als voorzitter van de leerlingenraad op de OSG, lid van DWARS (jongerenorganisatie GL) en actief bij de radio. "Mocht ik in de raad komen, dan gaan er wel een aantal andere activiteiten op een laag pitje.

Klimaat en onderwijs zijn punten waar Marseille zich als raadslid voor hard zou willen maken. "Klimaat gaat ons allemaal aan, dat is niet een thema van links of van rechts. Wat onderwijs betreft, vind ik het belangrijk dat er goed onderwijs wordt gegeven. Daar zet ik me nu ook al voor in." De komende weken houdt Marseille zich onder meer op de social media bezig met de verkiezingen. "Dat is wel iets wat ik als jongere heb kunnen inbrengen."