Overhandiging van het burgerinitiatief aan de politiek op 23 februari 2016.
Overhandiging van het burgerinitiatief aan de politiek op 23 februari 2016. Foto: Jeroen van Hattum

Raad 2014-2018: burgerinitiatief smoort voortijdig in raad

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de raadsverkiezingen op 21 maart terug op de afgelopen raadsperiode. Aflevering 10: verzoek onderzoek windmolens.

Het is mooi als er vanuit de samenleving maatschappelijke initiatieven ontstaan, onder meer voor het inrichten van de eigen leefomgeving. Een uitgangspunt dat terug te vinden is in het samenwerkingsakkoord dat VVD, PvdA en Texel 2010 in 2014 met elkaar opstellen.

De praktijk blijkt toch weerbarstig als zich begin 2016 daadwerkelijk een groep Texelaars bij de politiek meldt met een eigen initiatief. Het verzoek is een draagvlakonderzoek naar windmolens op Texel te houden. De vraag is niet of er windmolens moeten komen, de vraag is te onderzoeken of er wel of geen draagvlak onder Texelaars is voor windmolens.

De groep (Henk Hilstra, Alfons Kuip, Herman Ridderinkhof, Hans Roeper, Roel Riegman, Klaas Eelman, Frits Bakker, Marian Merkelbach en Han Lindeboom) heeft 65 handtekeningen opgehaald ter ondersteuning van hun zogeheten burgerinitiatief en dat is voldoende om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Het burgerinitiatief wordt op dinsdag 23 februari 2016 aangeboden aan de politiek.

Het onderwerp windmolens is beladen en dat blijkt wanneer het burgerinitiatief op 1 juni 2016 in commissieverband wordt besproken. Texels Belang, Texel 2010, Eiland Belang en VVD zijn tegen. Zij wijzen erop dat het bestemmingsplan Buitengebied en de provincie windmolens op het eiland uitsluiten. Sterk Texel twijfelt, maar is evenmin enthousiast. PvdA, D66 en GroenLinks zijn voor en het CDA houdt het kruit nog even droog.

Voordat het tot besluitvorming in de raad van 15 juni 2016 komt, sturen de initiatiefnemers brieven naar de krant om nog eens duidelijk te maken dat het om een draagvlakonderzoek gaat en niet om de plaatsing van windmolens zelf. Het verandert niets aan het eindresultaat. TB, Texel 2010, VVD, Sterk Texel en EB (negen zetels) stemmen tijdens de raadsvergadering tegen. PvdA, GL, CDA en D66 (zes zetels) stemmen vóór het burgerinitiatief. De tegenstemmers wijzen erop dat zij in hun verkiezingsprogramma's tegen windmolens waren. De voorstemmers vinden het belangrijk de mening van Texelaars te peilen.

Tijdens de discussie komt ook de vraag aan de orde wat te doen met de ambitie uit 2007 om Texel in 2020 zelfvoorzienend te hebben op gebied van energie. Dat is een onderliggend punt van het burgerinitiatief: vaart maken met die ambitie. Tot antwoorden komt het niet echt.