Het team van verzorgenden en woonsassistenten voor
Het team van verzorgenden en woonsassistenten voor "Ons Huis" in De Gollards. Foto: Omring

Nieuwe woongroep voor mensen met dementie in Gollards gestart

In de Gollards is per 1 februari een nieuwe woongroep geopend. 'Ons Huis' biedt plaats aan maximaal zeven bewoners met dementie en is bedoeld om de wachtlijst voor het verpleeghuis te bekorten. Voor de verzorging is een nieuw team aangetrokken van verzorgenden en woonassistenten.

Het werven van nieuwe verzorgenden verliep problematisch, het duurde liefst zeven maanden voordat alle nieuwe functies konden worden ingevuld. Om die reden kon de afdeling voor mensen met dementie niet, zoals de bedoeling was, in september 2017 worden geopend. Omring is blij dat het uiteindelijk toch is gerealiseerd. Men wil met de oprichting van Ons Huis een bijdrage leveren aan het bekorten van de wachtlijst voor het verpleeghuis en voorkomen dat Texelaars noodgedwongen naar een verpleeghuis aan de overkant moeten verhuizen. Katrijn van der Vlerk van Omring op Texel benadrukt dat de opening van Ons Huis een ad hoc oplossing is om de grootste druk op de wachtlijst te verlichten. Voor de langere termijn is een grotere uitbreiding van de capaciteit voor verpleeghuiszorg op het eiland nodig. Daarvoor heeft Omring verschillende nieuw- en verbouwplannen in voorbereiding (zie www.helemaalthuisoptexel.nl).

In 'Ons Huis' bevinden zich zeven appartementen en een gezamenlijke woonkamer/keuken. Bewoners kunnen dagelijks hun wensen aangeven op eetgebied. Na het maken van een boodschappenlijst wordt er door het team in eigen keuken, zelf gekookt. Het personeel bestaat uit geschoolde mensen, met affiniteit voor mensen met dementie en bestaat uit Kees de Best, Marja Voigt, Ilse Bonne, Esther Oostra, Moniek Smit, Toon Berndsen en Annemiek van der Werve. De nieuwe afdeling beschikt over vier vaste vrijwilligers, maar is nog op zoek naar mensen die bij mooi weer bijvoorbeeld iemand willen begeleiden bij een wandeling. Wie tijd en zin heeft om wat te betekenen voor bewoners, kan zich aanmelden bij de Gollards.