Politiek buigt zich over komst bierbrouwerij naar Oudeschild

De komst van de nieuwe bierbrouwerij in Oudeschild staat vanavond op de agenda van de raadscommissie.

De politieke partijen buigen zich vanaf 19:30 uur in het gemeentehuis over het nieuwe bestemmingsplan voor 4,5 hectare bedrijfsterrein aan de noordkant van het dorp, een bijbehorend beeldkwaliteitsplan en 26 zienswijzen die zijn ingediend. Er staan ook 13 insprekers op de lijst om vanavond hun mening te geven.

Uit de reactie van de gemeente op de zienswijzen blijkt dat adviesbureau Goudappel Coffeng in december heeft onderzocht wat een toename aan verkeersbeweging (als gevolg van de brouwerij) betekent voor het omliggende wegennet. Dat gebeurde in opdracht van de gemeente. De conclusies: er is voldoende capaciteit, er zal geen stagnatie plaatsvinden en er ontstaat geen verkeersonveilige situatie. Voorwaarde is dan wel dat vrachtverkeer via De Waal gaat. Bedoeling is dat bezoekers van de brouwerij via bewegwijzering zoveel mogelijk om Oudeschild heen worden geleid.

In de zienswijzen komen de nodige zorgen voorbij over de omvang van de bebouwing en de hinder van geur en geluid. De Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (milieudienst) stelt in een eigen zienswijze akkoord te gaan met de gedane onderzoeken. Volgens de RUD is nog wel meer akoestisch onderzoek vereist voor de omgevingsvergunning. "Daarbij moet rekening worden gehouden met de definitieve uitvoering van de brouwerij en de gekozen apparatuur." Er wordt in eerste instantie gesproken van een productiecapaciteit van 157.000 hectoliter bier per jaar, maar dat moet kunnen uitgroeien tot 350.000 hectoliter per jaar.