Kunststoter Jop de Jong in actie op het biljart in dorpshuis De Hof.
Kunststoter Jop de Jong in actie op het biljart in dorpshuis De Hof. Foto: Gerard Timmerman

Biljart hoogstandjes

Trickshots, backspin, springstoten en andere effectballen waren zondag te zien in dorpshuis De Hof, tijdens de demonstratie door kunststoter Jop de Jong. Als beoefenaar van de edele sport "biljart artistiek" demonstreerde hij menig hoogstandje.

De Jong verving op de valreep Martin van Rhee, de kunststoter die aanvankelijk de demonstratie zou verzorgen. Maar Ruud Stapels van de organisatie van de Texelse Biljartkampioenschappen die momenteel in De Hof worden gehouden, kreeg zondagmiddag om 13:15 uur bericht dat Van Rhee wegens ziekte die avond niet kon komen. Een onaangename verrassing voor de organisatie, die de zaal in de voormalige katholieke kerk bij het dorpshuis speciaal had ingericht voor de demonstratie. Onder meer met een complete tribune, speciale lampen, etc. Er waren veel kosten gemaakt om van de demonstratie kunststoten wat bijzonders te maken.

De organisatie zat na het bericht niet bij de pakken neer, maar sloeg direct aan het bellen. Via-via lukte het om Jop de Jong te strikken. Zeker geen tweede keus. De 20-jarige De Jong versloeg Van Rhee zelfs in de finale van het NK en is derde van Europa in zijn sport. Dus op zondagmiddag stapte hij in Deventer op de trein, om op tijd op Texel te kunnen zijn. Om te voorkomen dat vertraging op het laatste traject roet in het eten zou gooien, reed Texelaar Piet Knol de kunststoter per auto tegemoet en pikte De Jong en zijn vriendin op bij het centraal station van Alkmaar. Een race tegen de klok, want de boot van 19:30 die ze moesten haalden, dreigden ze te missen. Het was aan de coulance van TESO te danken dat de biljartvirtuoos toch aan boord kon en zo precies op tijd zijn opwachting kon maken aan het biljart in De Koog.

De zestig toeschouwers op de tribune tijdens de demonstratie raakten steeds meer onder de indruk van de jonge balvirtuoos. Schijnbaar met het grootste gemak liet hij de ballen van band naar band springen, gebruik makend van krachtige effecten. Het ene moment de keu horizontaal, maar net zo makkelijk rechtop. "Dit moet u thuis niet op uw eigen biljart proberen", waarschuwde hij de omstanders voor scheuren en gaten in het laken. Zijn kunststoten leidde hij in met tekst en uitleg over de effecten die hij meegaf aan de ballen. Om, als het eens mis ging, dit effect zodanig bij te stellen dat de ballen alsnog caramboleerden. Later liet de grootmeester doorschemeren dat hij ook wel eens met opzet een balletje miste, om zo te kunnen uitleggen wat nodig is om alsnog raak te spelen.

Een vaardig biljarter, maar de student aan de PABO (docentenopleiding) bleek tussen het stoten door ook een vlot verteller, waarbij hij een kwinkslag niet uit de weg ging.