Leerlingenraad komt met advies voor OSG

De leerlingenraad van de OSG heeft advies aan de schoolleiding uitgebracht over maatregelen die het onderwijs in hun ogen verbeteren. Zij spraken met een groep leerlingen die naar eigen zeggen een grote achterban vertegenwoordigt.

Het balletje kwam aan het rollen naar aanleiding van het artikel 'vallen en opstaan op OSG?' dat onlangs in deze krant verscheen. Onder de reacties ook een flink aantal leerlingen dat de nodige aanmerkingen had op het gepersonaliseerd leren. De leerlingenraad nodigde de leerlingen met kritiek direct uit voor een gesprek. Van de veertien uitgenodigde leerlingen, gaven uiteindelijk negen gehoor. "Net als de leerlingenraad vertegenwoordigen deze leerlingen een grotere groep. We hebben in een vergadering, waar de voltallige leerlingenraad aanwezig was, met deze leerlingen gesproken. Bij de vergadering waren ongeveer 25 leerlingen aanwezig. Daarnaast is de leerlingenraad al jaren voortdurend in gesprek met verschillende leerlingen, zodat we een goed, niet eenzijdig beeld hebben van hoe het er aan toe gaat op school", laten Jeffrey Eelman en Elias Marseille van de leerlingenraad weten.

De leerlingen geven aan ook naar de positieve geluiden te luisteren: "Deze vind je natuurlijk niet terug in de voorstellen om het systeem te verbeteren." Zo wil de leerlingenraad extra begeleiding van vakdocenten voor leerlingen die meerdere onvoldoendes hebben, tijdens de Hogeberguren die om kwart over twee beginnen. "Niemand is gebaat bij een uur waar jongeren met meerdere onvoldoendes zich nutteloos voelen omdat hun vrienden al uit zijn, en zij moe in een school zitten waar ze maar moeilijk een docent kunnen vinden."

Een ander punt dat naar voren wordt gebracht is het gebrek aan regie bij de leerlingen zelf. "Door de grotere periodes tussen de toetsweken in vinden de leerlingen dat ze minder goed gemonitord kunnen worden. Zelfstandigheid is niet iets slecht, maar acht weken vooruit plannen is voor leerlingen echt te veel." Ook geven veel leerlingen aan dat de grote hoeveelheid zelf plannen zorgt voor problemen.

Ook moet er volgens de leerlingenraad door de leercoaches beter geluisterd worden naar de leerlingen. Dit gebeurt in hun ogen te weinig. "Zo voelen leerlingen zich als schapen behandeld, en al helemaal wanneer dooddoeners als 'dan ga je toch naar een school aan de overkant' worden gebruikt. Dit slaat echt helemaal nergens op. Leerlingen willen kritisch kunnen zijn op het nieuwe systeem. Hier moet ruimte voor zijn", valt te lezen in het uitgebreide aanbevelingsrapport.

"We hebben er het volste vertrouwen in dat er goed naar ons geluisterd wordt. Tot nu toe zijn we altijd betrokken geweest bij evaluaties en is er altijd goed naar ons geluisterd", reageert de leerlingenraad op vragen van de redactie. De directie van de OSG is ook om een reactie gevraagd, zij gaan eerst in gesprek met de leerlingenraad. Meer op pagina 9.