Winteranimal niet gelukkig met uitbreiding van betaald parkeren

De uitbreiding van de tijden van het betaald parkeren pakt komend weekend ongelukkig uit bij de jaarlijkse Winteranimal in De Koog.

Centrale plaats van het handboogevenement is het openbare parkeerterrein langs de weg naar Paal 21 en daar geldt sinds dit jaar ook op zondag betaald parkeren. Voorheen konden de deelnemers aan het jaarlijkse evenement de auto op zondag altijd gratis op het parkeerterrein neerzetten.

Aad van Gils, organisator van de Winteranimal, vindt het jammer omdat er nu deelnemers zijn die een parkeerkaart moeten kopen. "We proberen de deelnamekosten van het toernooi al jaren laag te houden, maar op deze manier worden de overtocht met de boot en het parkeren duurder dan het toernooi zelf. Ik vind dat niet echt gastvrij."

Deelnemers elders laten parkeren is volgens Van Gils geen alternatief. "Dan zou je ze moeten vragen om de auto ergens illegaal in De Koog neer te zetten om ze vervolgens met pijl en boog door het dorp te laten lopen. Dat is niet de bedoeling." Een ontheffing voor het parkeren bij Paal 21 zit er niet in. "Die hadden we vorig jaar wel, maar die is voor dit jaar niet verleend." De Winteranimal, het grootste 3D handboogtoernooi in Nederland, telt iets meer dan vierhonderd deelnemers van wie de meesten van de overkant komen.

De Winteranimal wordt gehouden in het bosgebied boven de Ruijslaan en op het terrein van camping Kogerstrand. De Eilandschutters zetten vier routes uit waar de handboogschutters langs lopen om op replica's van dieren te schieten. De banen zijn zo ingericht dat de pijlen niet in de richting van paden worden afgeschoten. Bij elk team loopt een teamcaptain mee die de veiligheid van de deelnemers en de omgeving in de gaten houdt. Het toernooi wordt gehouden op zaterdag en zondag. De eerste schutters gaan rond 9.30 uur het bos in, om 16.00 uur is het schieten op beide dagen voorbij.