Bijzondere taferelen op de eerste hulpafdeling van dit ziekenhuis.
Bijzondere taferelen op de eerste hulpafdeling van dit ziekenhuis. Foto: Gerard Timmermamn

Medische missers op eerste hulp

Misstanden in de medische wereld halen nu en dan de publiciteit. Maar zo bont als de Vereniging Oud-Leerlingen het zaterdagavond in De Wielewaal maakte is niet eerder vertoond.

Spinnenwebben, stof, bloed, ledematen, ongedierte en wat al niet meer maakten duidelijke dat het met de hygiëne op deze bijzondere EHBO-afdeling niet best was gesteld. Zo mogelijk nog slechter was het gesteld met de personele bezetting in het ziekenhuis. Een arts die toe is aan zijn pensioen, een directeur die liever ligt te rollebollen met de schoonmaakster dan het ziekenhuis te runnen en een uitzendkracht voor de schoonmaak die doorgaat voor arts. En zo zijn er nog veel meer misstanden in dit bijzondere hospitaal, dat er ook een stel markante patiënten op nahoudt. Als daar op een dag een inspecteur binnenwandelt en kritisch om zich heen kijkt, lijkt sluiting dan ook nabij. Maar ook dat blijkt geen gelopen race in "Extra hulp op de eerste hulp".

Het is de titel van het toneelstuk dat de Vereniging van Oud-leerlingen zaterdag opvoerde in De Wielewaal in De Waal. Een klucht in drie bedrijven geschreven door Henk Roede. Hilariteit en kolder alom in deze bijzondere variant van de tv-serie Medisch Centrum West.

Plaats van handeling is de eerste hulp-afdeling, waar acteur Kees Zijm in de huid kruipt van de oudere arts Dokter Hogebaum. Hij is hard toe aan zijn pensioen, komt verward en vergeetachtig over. Zo grijpt hij in een scene waarin hij een aantekening wil maken achter zijn oor, op zoek naar zijn balpen. Maar treft daar na afloop van zijn patiëntenronde een thermometer aan en verzucht. "Mmm, waar zou ik de balpen dan gelaten hebben…"

Een rol op het lijf geschreven van deze routinier met de lach aan zijn kont. Zo ziet hij de uitzendkracht (Marco Vlaming) die is aangenomen om het ranzige ziekenhuis schoon te maken aan voor een arts. De schoonmaker mag dan wel zeven jaar Landbouwschool hebben, maar mist nogal wat medische kennis. Het moet dus wel misgaan, met als gevolg dat het van kwaad tot erger gaat in het ziekenhuis. De inspecteur, een patiënten die "per ongeluk" op de juiste plek belandt (gespeeld door Ingrid Smidt) moet natuurlijke wel om de tuin worden geleid. Vlaming krijgt de medische handelingen die hij moet verrichten ingefluisterd. Niet door souffleur Nel Witte, maar via de walky talki.

Mummie

Deze wordt bediend door Rien de Wilde. Hij kroop in de huid van de nieuwe dokter op de eerste hulp. Maar nog voor diens aankomst gaat het mis. Hij rijdt met zijn auto tegen een boom en belandt als patiënt in het ziekenhuis waar hij aan de slag zou. Wordt op de Eerste Hulp dusdanig onder handen genomen en eindigt ingezwachteld als een soort mummie. Kordate rots in de branding is Hoofdzuster Joke, vertolkt door Alexandra Bogerman. Debuterend, maar zeer verdienstelijk, sterk acterend en tekstvast. Een monument van onverzettelijkheid te midden van de chaos in dit ziekenhuis. Van haar directeur, gespeeld door Bastiaan-Willem Witte, goed voor een salaris van drie ton, moet ze het niet hebben. Die is liever aan het golfen en heeft andere prioriteiten. Zo legt hij het onder meer aan met Deborah Singer, wiens enige missie op de eerste hulp lijkt om de aandacht van de directie op zich te vestigen.

Kwalen

Marianne Kooger speelde een ijverige maar niet al te snuggere verpleegster. Gretha Bruin zien we als dagelijks terugkerend patiënt met allerlei bijzonder kwalen. Uiteindelijk een schreeuw om aandacht. Toen de toeschouwers in De Wielewaal na de pauze terugkeerden voor het laatste bedrijf, zagen ze een heel ander ziekenhuis. Na een grondige schoonmaakbeurt helemaal spik en span. De inspecteur gaf het ziekenhuis nog een kans, waarbij ze er wel voor zorgde dat de directeur moet vertrekken. Die vindt dat niet erg, met de gouden handdruk kan hij het op de golfbaan wel een tijdje uitzingen.

Veel en bijzonder werk werd er verzet door grimeur Juul Swarthoff, die ook de kleding deed. De hairstyling was in handen van Mariska Betsema, licht en geluid werd verzorgd door Ronald van Bommel. De regie was in handen van Corrie Poot.