Kunst is het overkoepelende thema van Oosterend Present. Shirley van der Meulen en Nish Barnard gaven zaterdag het goede voorbeeld.
Kunst is het overkoepelende thema van Oosterend Present. Shirley van der Meulen en Nish Barnard gaven zaterdag het goede voorbeeld. Foto: Gerard Timmerman

Kunst en vliegwerk bij Oosterend Present

Oosterenders gaan tijdens Oosterend Present op de artistieke toer. Kunst is het overkoepelende thema tijdens het dorpsfeest dat van 25 tot en met 28 juli wordt gehouden.

Eens in de vijf jaar organiseert Oosterend het grote dorpsfeest, een traditie die teruggaat tot de eerste editie in 1959. Ook dit jaar pakt het dorp weer groots uit. De animo is groot, zoals ook te merken aan de enorme drukte zaterdagavond bij de presentatie in dorpshuis De Bijenkorf. De organisatie onder aanvoering van voorzitter Marian Merkelbach had niet stilgezeten. Overkoepelend thema dit jaar is kunst, op creatieve wijze bekend gemaakt door Shirley van der Meulen en Nish Barnard. De presentatie ging gepaard met de oproep aan Oosterenders om hun artistieke talenten aan te spreken.

Historisch Spel

Groot onderdeel is traditioneel het Historisch Spel. Ook deze editie geschreven door Jacques Wirtz. Ambitieuzer dan ooit, "Spaans voor beginners - Hoe de Oosterenders den IJzeren Hertog op de knieën kregen" moet het "grootste openluchttheater van Noord-Europa" worden. In het historische epos dat speelt aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog binden de Strenders dit keer de strijd aan tegen de Spaanse overheersers, met als boegbeeld de Hertog van Alva, bijgenaamd de IJzeren Hertog. Het belooft er heftig aan toe te gaan, met een beeldenstorm, brandstapel en martelingen. Met in de hoofd- en bijrollen de Oosterenders zelf, die in de aanloop naar het spel zelf de kostuums in elkaar mogen naaien. Tijdens een historische modeshow toonden modellen hoe een en ander eruit gaat zien. Ook veel werk te verzetten door de bouwers van decor en rekwisieten, onder aanvoering van JaapKees Drijver. Oosterend zou Oosterend niet zijn, als er niet wat bijzonders in elkaar wordt gesleuteld. Dit keer de vliegmachine, ooit op tekening gezet door Leonardo da Vinci. Drijver: "Het is natuurlijk de uitdaging om de helikopter echt de lucht in te krijgen."

Reünie

Het Historisch Spel wordt meerdere keren opgevoerd, te beginnen op woensdagavond 25 juli. Met aansluitend in de feesttent een reünie voor Oosterenders. Donderdag 26 juli begint met een feestelijke (lawaai)optocht vanaf de Bijenkorf naar de tent, met trommels, doedelzakken, etc. Traditioneel wordt in de Peperstraat de historische maaltijd gehouden, 's avonds het spel en aansluitend in de tent een feestavond, opgeluisterd door Texelse bands.

Op Sien Tessels

Nieuw onderdeel op vrijdag 27 juli zijn de workshops. Elke Oosterender met creatieve vaardigheden wordt uitgenodigd om dit te delen met anderen door het geven van een workshop. Vrijdag is er ook een jeugdmeerkamp, straattheater, Op Sien Tessels en 's avond in de feesttent draaien Mike Jagger Brouwer en aansluitend Marco van Sambeek.

Zaterdagmorgen is er een grote markt in het drop, toneelgroep Oosterend voert een bijzonder stuk op, er is een meerkamp en op het feestterrein zijn allerlei andere activiteiten. 's Avonds in de feesttent is de grote afsluiting met feestband Top Coverband Switch.

Zondagmorgen is er in de tent een kerkdienst.