De regionale raadscommissie. Om tafel raadsleden van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen.
De regionale raadscommissie. Om tafel raadsleden van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Foto: Jeroen van Hattum

Raad 2014-2018: meer samenwerking tussen Texel en de regio

De Texelse Courant blikt, in aanloop naar de verkiezingen, terug op de raadsperiode 2014-2018. Aflevering 8: samenwerking met de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen.

Het is voorzichtigheid troef als op 21 mei 2015 in de raadsvergadering een voorstel aan de orde is om Texel te laten deelnemen aan de zogeheten Noordkopraad. Dat is dan een samenwerkingsverband in oprichting voor de gemeenteraden van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. De Texelse politiek wil niet instemmen, de vrees bestaat dat er bestuurlijk bevoegdheden overdragen moeten worden.

Raadsleden Marjan de Groot en Jan Aris Eelman, namens Texel betrokken bij de vorming van de Noordkopraad, leggen in de raadsvergadering van 17 juni 2015 een nieuw voorstel op tafel waarin duidelijk staat dat er géén bevoegdheden worden overdragen. De samenwerking is bedoeld om regionale zaken te bespreken vóórdat er besluiten worden genomen. Besluitvorming vindt plaats in de gemeenteraden zelf. Op Texels Belang na kunnen alle partijen nu instemmen met de samenwerking. Begin 2016 komt het tot de eerste bijeenkomsten van het samenwerkingsverband waarvan de naam dan inmiddels is veranderd in de Regionale Raadscommissie Noordkop. Elke politieke partij in de vier gemeenteraden mag een afgevaardigde leveren. De boel is nog niet van start of er is al herrie in de tent. TB en Texel 2010 storen zich mateloos aan opmerkingen van de burgemeesters van Den Helder en Hollands Kroon waaruit geconcludeerd kan worden dat zij een fusie nastreven. Beide partijen stellen in de raad van 17 februari 2016 voor uit de regionale raadscommissie te stappen. Het voorstel krijgt geen steun van de rest. TB blijft in de commissie, Texel 2010 wil er niet aan deelnemen. De burgemeesters nemen afstand van de publicatie met hun 'uitspraken'.

In de raadsvergadering van 12 juli 2016 komt TB opnieuw in actie. Het verontrust de partij dat raadsleden van dezelfde politieke partijen in de vier gemeenteraden elkaar opzoeken. Volgens TB is het beter als de Texelse raadsleden een blok vormen en in de regionale commissie één Texels standpunt uitdragen. Dat voorstel krijgt geen steun. Volgens GroenLinks heeft Texel meer aan samenwerken met sterke gemeenten dan zich op zichzelf terug te trekken. D66 vindt het verstandig een goede band met de regio te hebben. Volgens de VVD heeft optrekken met elkaar ook het voordeel dat het makkelijker wordt bij anderen aan de bel te trekken wanneer iets voor Texel negatief dreigt uit te pakken.