Ministerie en visserij samen in

actie voor behoud pulsvisserij

Ministerie en visserij zetten de komende weken alles op alles om het dreigend Europees verbod op de pulsvisserij te keren.

Dat liet voorzitter Maarten Drijver van visserijorganisatie Visned van het weekend weten in het TV-programma Texel Kijken en Luisteren. Vertegenwoordigers van de visserij zaten vorige week om tafel met minister Carola Schouten van LNV om te bespreken hoe zij de komende tijd de schade het beste kunnen herstellen. Drijver: "Het is prettig om te weten dat de minister aan onze kant staat."

De pulsvisserij kwam ruim een week geleden onder druk, nadat het Europees Parlement er geen goedkeuring aan wilde verlenen. Dat betekent niet dat er nu meteen een einde aan gekomen is. De Europese visserijministers moeten ook nog een besluit over pulsvisserij nemen in de Raad van Ministers (Raad van de Europese Unie) en daar is nu de hoop van de vissers op gevestigd. Ministerie en visserij willen hen de komende tijd nader informeren over de pulsvisserij.

Visned blikt op haar eigen website terug hoe nepnieuws, leugens en manipulatie tot een negatieve stemming rond de pulsvisserij leidde. "Het werkte: het feitenrelaas werd niet meer gehoord, alle redelijkheid was zoek en met 400 tegen 230 stemde het Europees Parlement voor een algeheel verbod op pulsvisserij. Waar het visserijcomité van het Europees Parlement in november nog met driekwart meerderheid vóór puls koos, draaide het beeld volledig om."

Volgens Visned ging het uiteindelijk niet eens om de pulsvisserij, maar om de manier van vissen. "Het ging om het vissen met grote schepen met gesleept vistuig. BLOOM (ngo die zich tegen de pulsvisserij keerde, red) en anderen vinden dat er slechts met passief tuig - met staand want of lange lijnen - gevist mag worden door kleine ambachtelijke vaartuigen en dat alle actieve bodemvisserij moet verdwijnen. Hoe de wereld gevoed moet worden vertellen ze er niet bij. Na de stemming siste een Franse visser ons toe: zo, nu gaan jullie ook naar de bliksem."