Vervolgonderzoek naar Cultuurcentrum

Het college wil een vervolgonderzoek doen naar de mogelijkheden om Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever gezamenlijk te huisvesten op de locatie van de Thijsseschool in Den Burg.

De politieke partijen is gevraagd het college opdracht tot een vervolgonderzoek te geven, zodat burgemeester en wethouders in het vierde kwartaal van 2018 met een voorstel kunnen komen.

Bedoeling is dat op de locatie van de Thijsseschool aan de Keesomlaan een Cultuurcentrum ontstaat waarin ook plek komt voor een theaterfunctie en een dorpshuisfunctie. Den Burg kent nu nog geen dorpshuis. De Thijsseschool is nog gewoon in gebruik als school, maar het gebouw aan de Keesomlaan komt vrij als het nieuwe onderwijscentrum in het verlengde van de OSG gebouwd is en alle basisscholen van Den Burg daar hun intrek nemen.

Artex, bibliotheek en Young 4 Ever hebben al aangegeven graag naar het gebouw van de Thijsseschool te gaan. Dat ligt binnen de ring van Den Burg waardoor het goed bereikbaar is. Het omliggende terrein biedt ruimte voor activiteiten en het is in de buurt van de OSG en het toekomstige onderwijscentrum voor de basisscholen.

Volgens een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden (quick scan) zou herhuisvesting in het gebouw van de Thijsseschool niet verkeerd zijn. Het pand heeft een betere staat van onderhoud dan d'Ouwe Ulo aan het Schilderend waar Artex en Young 4 Ever nu gevestigd zijn. Volgens het verkennend onderzoek (van adviesbureau ABC Nova) moet rekening worden gehouden met een investering van bijna vier miljoen euro voor herhuisvesting. Het alternatief is d'Ouwe Ulo opknappen (de gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van Artex en Young 4 Ever) en dat kost ook geld. Bij samengaan van de drie organisaties aan de Keesomlaan, kunnen d'Ouwe Ulo en het gebouw van de bibliotheek worden verkocht en zijn op die plekken nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De opbrengst kan eventueel in de herhuisvesting worden gestoken, zodat de exploitatielasten daarvan omlaag gaan. Het college vraagt de politieke partijen om vooruitlopend op de nieuwe situatie de intentie uit te spreken om voor het nieuwe Cultuurcentrum structureel €154.000,- in de gemeentelijke begroting op te nemen.

Een paar jaar geleden was het nog de bedoeling dat Artex en de bibliotheek naar het pand van de Rabobank aan de Groeneplaats in Den Burg zouden verhuizen, maar dat is van de baan. Het college vraagt de raad om het raadsbesluit voor die ooit beoogde verhuizing tijdens de raadscommissie van dinsdag 6 februari in te trekken. Artex en de bibliotheek trekken sinds 2014 samen op om nieuwe huisvesting te vinden. In 2017 heeft Young 4 Ever zich daarbij aangesloten. Sander Boschma, directeur van Artex, heeft zich de afgelopen tijd ingespannen als kwartiermaker om tot concrete stappen te komen in het al lang spelende proces om nieuwe huisvesting voor Artex te vinden.