Mevrouw Versluis fietst met behulp van het Fietslabyrint denkbeeldig over het Skillepaadje. Jan Witte en Sjef Beers van Caritas kijken toe.
Mevrouw Versluis fietst met behulp van het Fietslabyrint denkbeeldig over het Skillepaadje. Jan Witte en Sjef Beers van Caritas kijken toe. Foto: Jeroen van Hattum

Binnen rondje op de fiets door Slufter maken

Het verpleeghuis in Den Burg heeft een Fietslabyrint gekregen van Caritas. De bewoners kunnen er binnen fietstochten mee maken, terwijl ze op een scherm de omgeving zien waar ze zogenaamd doorheen fietsen.

Het Fietslabyrint bestaat uit een trapapparaat en een groot beeldscherm. Mensen kunnen vanuit de rolstoel met de voeten in de pedalen worden geklikt en vervolgens een 'fietstocht' maken. De pedalen zijn elektrisch ondersteund, zodat ook mensen met weinig spierkracht in de benen met behulp van het Fietslabyrint aan een 'fietstocht' kunnen beginnen.

Het fietsapparaat staat in de fysioruimte van het verpleeghuis. Het labyrint heeft er al een paar weken op proef gestaan. Afgelopen vrijdag waren bestuursleden Jan Witte en Sjef Beers van Caritas bij het verpleeghuis om het Fietslabyrint officieel te overhandigen. Caritas, voorheen het armenbestuur van de Rooms-katholieke kerk, trok €9000,- uit voor de aanschaf.

Hogeberg

Bewoners van het verpleeghuis kunnen vooralsnog tijdens de fysiotherapie een ritje het Fietslabyrint maken. Volgens fysiotherapeute Temilja Boele wordt er gemiddeld een kwartier per keer gefietst. Met behulp van het scherm kan er denkbeeldig door tientallen steden en natuurgebieden ter wereld een tocht gemaakt worden. Texel staat ook in het keuzemenu: er kan denkbeeldig door het centrum van Den Burg worden gefietst, over de Hogeberg en door de Slufter. Evengoed kan er echter bijvoorbeeld door Tokio, Dubai of Jakarta gefietst worden.

Mevrouw Annie Versluis, aanwezig om een ritje te maken als Beers en Witte er zijn, gaat voor het Hogeberggebied. Op het scherm komen al snel Brakestein en het Skillepaadje voorbij. Even later wordt geschakeld naar een fietstocht door de Slufter en verschijnt de natuur van de Slufter op het scherm. Gegrapt wordt dat met het Fietslabyrint probleemloos door het gebied gefietst kan worden zonder een boswachter tegen te komen. Het centrum van Den Burg komt ook aan bod. Mevrouw Versluis vindt het prachtig en trapt onverminderd door. Activiteitenbegeleider Jacolien van Kooten en Boele kijken intussen geïnteresseerd mee of er nog bekende Texelaars in beeld verschijnen. Mevrouw Versluis krijgt steeds meer de smaak te pakken en blijft doortrappen, ook als er op het scherm een auto midden op straat verschijnt. Met het Fietslabyrint kan alles.

Maatschappelijk

Volgens Witte en Beers past de gift in het beleid van Caritas om maatschappelijke doelen op het eiland te steunen. De stichting Caritas is ook betrokken bij de stichting Kerken en Minima voor steun aan Texelaars die het niet breed hebben en er wordt jaarlijks een bedrag aan het Tesselhuus gedoneerd. 'Voor de rest steunen we incidentele projecten."

Volgens Van Kooten is het de bedoeling om het fietsapparaat in de weekenden ook op andere plekken binnen het verpleeghuis een rol te geven, maar dat is nog even afhankelijk van tijd en mogelijkheden. "Het zou ook mooi zijn als er Texelaars zijn die als vrijwilliger bij het fietsen kunnen helpen."

Na ongeveer een kwartier zit de 'fietstocht' voor mevrouw Versluis erop. Ze vond het leuk om virtueel een rondje door Den Burg te hebben gemaakt. "Een aantal plekken had ik al een tijdje niet meer gezien."