Wat ik zeggen wou

OSG

Als betrokken ouder heb ik mij zeer gestoord aan het artikel Vallen en Opstaan op de OSG, 24 januari jl.. Laten we de problemen nuanceren. De OSG mag niet de perfecte school zijn voor elk kind, maar welke school is dat wel? Ik ben blij met de OSG. Stel je Texel voor zonder middelbare school. Een eiland zonder jongeren is een eiland zonder toekomst, zonder vitaliteit.

Vanaf eind 2016 wonen wij hier, kwamen uit Amsterdam. Verlangend naar natuur en vrijheid, ook voor onze kinderen. Onze dochter van 12 zou naar de OSG, een voorrecht om hier op het eiland de middelbare school te volgen en niet naar de overkant te hoeven. Al snel bereikten ons geruchten over deze school. Wij vroegen een gesprek aan en werden overtuigd door de directeur van het weloverwogen besluit tot gepersonaliseerd onderwijs.

Voorts las ik dat jongeren op Texel minder gelukkig zijn dan elders in Nederland. Als eerstegraads docent en werkzaam in het onderwijs zocht ik naar een mogelijke oorzaak. Zou het zijn dat er één middelbare school is en als je daar geen aansluiting vindt, er weinig alternatieven zijn? Of dat de jongeren op Texel zoveel werken en geld verdienen dat hun aandacht afgeleid wordt van het jong zijn? Geluk zoeken in alcohol, drugs die ze zich makkelijk kunnen veroorloven. Ouders werken veel, toerisme geeft ons meer werk dan we kunnen bolwerken, jongeren helpen en leren al vroeg mee aan te pakken.

Jongeren zijn niet volwassen, ze hebben richtlijnen en grenzen nodig. Die móeten wij als ouders bieden. Als wij nu niet de hand in eigen boezem steken en om onze jongeren en hun school heen gaan staan, zal dat geen succes worden. Als we in het bijzijn van onze jongeren het onderwijs afvallen, zullen zij nooit gemotiveerd naar school gaan. We kiezen voor een school en het is onze verantwoordelijkheid deze als autoriteit te erkennen en niet te ondermijnen.

Het is een moraal, veel werken, veel geld verdienen, maar geluk is een heel ander verhaal. School en de ruimte om jong te zijn bieden het palet aan mogelijkheden om je talenten aan te spreken, om te leren wie je bent. Geluk zit in het doen van de dingen die jij wil doen, en waar je goed in bent, waarin je iemand wordt en waarmee je je dan kan verbinden met de ander.

Ik zie dat de leraren hun uiterste best doen dat palet te bieden, ik zie dat mijn dochter graag naar school gaat en een betrokken coach heeft. Ik zie dat als ik positief ben over het onderwijs dat het opbouwend is en dat de maatschappij steeds meer gericht is op deze vorm van onderwijs. Ik sta vierkant achter de beslissingen van de OSG en neem mijn pet af voor Marcella Engbrenghof en haar team die tegen zoveel vooroordeel en moeilijke praktische omstandigheden in, haar krimpende school naar een goed vaarwater moet leiden.

Overigens werd op twee ouderbijeenkomsten verteld dat de OSG gaat samenwerken met TOP Texel. Ouders wordt ook steeds gevraagd om betrokkenheid en om hulp in hun eigen expertise.

Onze positieve energie zullen we moeten inzetten voor ons onderwijs. Focus op het belang ervan, niet alleen voor je kind maar ook voor het eiland. Denk daarover na hoe wij als bewoners gemeenschappelijk de middelbare school kunnen helpen met betrokkenheid en vaardigheid.

Dan is de OSG niet langer een eiland op een eiland.

Ik ben ervan overtuigd dat de school en onze jongeren het waard zijn.

Anet van den Elzen

De Waal