Bekend evenement op het eiland: Texel Culinair in De Koog.
Bekend evenement op het eiland: Texel Culinair in De Koog. Foto: Justin Sinner Pictures

Raad 2014-2018: beleidsregels voor houden van evenementen

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de verkiezingen terug op de raadsperiode 2014 – 2018. Deze keer: omgang met evenementen.

In het najaar van 2015 presenteert het college een startnotitie evenementenbeleid. Het stuk is bedoeld als leidraad om te komen tot een evenementenvisie. Doel is een balans te vinden tussen evenementen en kernwaarden als 'rust' en 'ruimte'.

De startnotitie ligt op 17 september 2015 op tafel bij de gemeenteraad, maar die wil eerst nader over evenementen praten. Dat gebeurt met diverse betrokkenen tijdens een beeldvormende avond op 17 november 2015. Eind van het liedje is geen notitie op te stellen, maar beleidsregels uit te werken. Die moeten de basis worden voor het beoordelen van evenementen.

Een jaar later, in de raadsvergadering van 21 september 2016, liggen de uitgewerkte beleidsregels op tafel. Daarin is onder meer verwoord dat de aanvraag voor een regulier evenementen twaalf weken van tevoren bij de gemeente ingediend moet zijn, voor een aandachtsevenement geldt 18 weken en voor een risico-evenement een termijn van 25 weken. Een regelmatige gehoorde klacht uit het veld is dat er bij een aanvraag veel administratie komt kijken. Dat is bij de behandeling van de beleidsregels niet echt aan de orde. Daar is het meer de vraag of de kernwaarden in de beleidsregels extra benadrukt moeten worden. Van PvdA en VVD hoeft niet alles "dichtgetimmerd" te worden, de rest is voor extra benadrukken. Op voorstel van PvdA, Texels Belang en Eiland Belang besluit de raad een einde te maken aan de situatie dat commerciële organisaties/personen bij de gemeente geen leges voor een evenement hoeven te betalen. Het bestaan van de beleidsregels betekent geen einde aan knelpunten. Het plan voor een tweede dag Sommeltjespop leidt bijvoorbeeld niet bij elke bewoner van De Waal tot gejuich.

Er zou volgens het samenwerkingsakkoord uit 2014 ook een Evenementendesk op Texel moeten komen, maar dat blijft bij gesprekken en ideeën. Wel komt het in maart 2017 tot de oprichting van Evenementen Vereniging Texel waarin organisatoren zich verenigen. Kort nadat de beleidsregels zijn beklonken, presenteert de rekenkamercommissie van de Waddeneilanden een eigen onderzoek naar evenementenvergunningen. Aanbevolen wordt onder meer om als gemeentebestuur duidelijk aan te geven wat een eiland maximaal kan hebben en waar evenementen wel of niet kunnen plaatsvinden. Dit om de balans met de omgeving goed te houden.