Pieter de Ridder:
Pieter de Ridder: "We hebben op Texel hele goede agrariërs die hun vak goed verstaan en een hoogwaardig product weten te leveren." Foto: Jeroen van Hattum

Met kennis over en weer heb je nuance

Favoriete plek op Texel

De polder Eierland en met name het zicht op de Eierlandse Duinen vind ik prachtig. Als kind vond ik dat al een mooi beeld, kijkend vanaf de boerderij naar die lange rij met duinen. Daarnaast is de Roggesloot in tijden van natuurijs de mooiste plek om te zijn op het eiland. Het zou mooi zijn als dat deze winter weer eens zou kunnen.

Geboren en getogen

Ja, ik ben geboren in Eierland op boerderij Nieuw Duinoord. Mijn ouders en broer met zijn gezin wonen en werken daar nog altijd. Zelf woon ik sinds 2004 in Den Burg aan de Korfbaeck samen met mijn partner Nicolle en kinderen Youri en Yfke. Tijdens mijn studie heb ik vier jaar in Leeuwarden gewoond, mooie tijd die ik niet had willen missen.

Schaatsen op een gure dag en 's avonds 'Hel van '63' kijken

Werk

Sinds 1 januari 2017 ben ik mede-eigenaar van VOF Jos Kager & Partners. Ik houd me voornamelijk bezig met de verzekeringen voor de particulier en de ondernemer. Een mooi en uitdagend vak, iedere dag is weer anders. Op dit moment ben ik bezig moet de opleiding risicomanagement voor ondernemingen, hierbij wordt niet alleen gekeken naar de verzekerbare risico's, maar ook naar andere risico's. Oorspronkelijk kom ik uit de agrarische sector en heb hiervoor op de hogere landbouwschool gezeten in Leeuwarden. Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de gewasbescherming heb ik de overstap gemaakt naar het bedrijf van mijn schoonvader Jos Kager.

Naast het werk

Ik vind het leuk om te sporten zoals voetballen, hardlopen, skeeleren en schaatsen. Hoewel ik vaker naar de ijsbaan zou moeten gaan. Verder zaalvoetbal ik al jaren bij De Krim in een vriendenteam, tevens ben ik secretaris van deze vereniging. En ik ben coach van een jeugdteam van Texel'94 waar mijn zoon Youri ook in speelt. Daarnaast vind ik het leuk om met ons gezin eropuit te gaan en dat kan voldoende op het eiland.

Mensen op Texel

De mensen op Texel ervaar ik over het algemeen als prettig, gemoedelijk en duidelijk. Als je iemand spreekt, weet je vaak wel waar je aan toe bent.

Natuur

Texel heeft prachtige natuur zoals de stranden, bossen en duinen. Het zou wel mooi zijn om hier ook vooral van te kunnen blijven genieten, dus laten we dat ook vooral toegankelijk houden voor iedereen en niet afsluiten om de natuur zijn gang te laten gaan. Ik zeg wel eens gekscherend "als we de natuur echt zijn gang willen laten gaan, laten we dan stoppen met kustherstel zoals zandsuppleties". Dit is uiteraard geen optie, maar om aan te geven hoe relatief alles is en dat we daarvan moeten genieten.

Blijven zoals het is

Het landbouwareaal, we hebben op Texel hele goede agrariërs die hun vak goed verstaan en een hoogwaardig product weten te leveren. Laten we er voor zorgen dat dit areaal minimaal behouden blijft zodat zij hier goed op kunnen boeren en dat er niet meer grond op gaat aan natuurontwikkeling.

Wat mag anders?

Er mag wel eens wat meer begrip voor elkaar mag zijn. Door onwetendheid wordt er snel geoordeeld over iets of iemand, met meer kennis over en weer wordt er veel meer nuance gebracht waardoor de boel niet zo op scherp wordt gezet. Maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor Texel.

Goede herinnering

Dat zijn er vele, maar eentje komt weer bij me boven waar ik nog wel eens aan terugdenk vanwege de winterse sfeer. Samen met een goede vriend van me, Ivo Huizinga, waren we te schaatsen in Den Hoorn. Het was een gure winterdag en na afloop waren we behoorlijk koud geworden en zijn we snert gaan eten bij Paal 9 om weer even op te warmen. 's Avonds zijn we naar de bioscoop gegaan om de 'Hel van '63' te kijken, dat maakte deze winterse dag compleet. Mijn kindertijd was mooi, voetballen met je vrienden, de schooltijd, uitgaan en feestjes en nu mijn gezin en dan zijn er vast nog vele mooie herinneringen die me zo even niet te binnen schieten.

Zonde aan Texel

Dat er voor mijn gevoel relatief veel aandacht naar Den Burg gaat en veel minder naar de andere dorpen. Ik noem bewust het woord 'buitendorp' niet omdat ik dat een negatieve klank vind hebben. Er zijn plannen om vele woningen in Den Burg bij te bouwen, prima natuurlijk, maar laten we de andere dorpen ook niet vergeten. Meer dan de helft van de inwoners van 't eiland woont immers niet in Den Burg. Verder loopt het aantal geboortes al een aantal jaar terug wat weer te merken is op scholen en verenigingen die moeten inzetten op krimp. Dat is niet anders maar ik vind dat wel zonde.

Wat doe je als je één dag burgemeester zou zijn?

Dat is een goede vraag, dat lijkt me geen gemakkelijke functie. Ik zou goed luisteren wat er nu onder de bevolking speelt en leeft en kijken of daar oplossingen voor te vinden zijn. Maar ik denk dat onze huidige burgemeester dat ook al prima doet.

Grote pluim op Texel?

Onze achterbuurvrouw Anna Sroka. Zij heeft zich als alleenstaande ontfermt over haar twee nichtjes alsof het haar eigen kinderen zijn, een hele dappere en verantwoordelijke stap van haar. Onze kinderen gaan graag met elkaar om en wij zien dat zij in goede handen zijn bij Anna.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk is dat niet heel veel anders dan dat ik nu doe, dat het zowel privé als zakelijk goed mag gaan. Maar je hebt natuurlijk niet alles in de hand en dan kan het zomaar anders lopen dan dat je verwacht had.

Volgende 'Eiland Van...'?

Ron Zegers zou ik in de volgende 'Eiland van…' willen zien. Hij heeft een agrarisch bedrijf samen zijn broer in Eierland. Ik heb daar menig zomer in de bloembollen gewerkt, dat waren mooie tijden waar ik nog met plezier op terugkijk. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal.