Mare van der Mast kreeg alvast een voorproefje van het boek met haar gedichten.
Mare van der Mast kreeg alvast een voorproefje van het boek met haar gedichten. Foto: Job Schepers

Poëzie met een persoonlijke noot

"Het kind in ons is niet alleen
het is een band, en hij is met zijn achten"

Het publiek van het open podium - dat donderdagavond gehouden werd ter ere van de Nationale gedichtendag in de bibliotheek - moet kostelijk lachen. Niet alleen om deze strofe. De gedichten die Willem Broens voordraagt, gaan er in als zoete koek. Hij laat zien dat dichten meer is dan de regels op papier. De intonatie maakt of breekt het succes. Broens heeft zelfs succes met het voordragen van de handleiding omtrent de verzorging van een kanarie. De handleiding vond hij ooit op een kooi. "Plastic van de kooi niet in heet water. Barsten." Broens brengt het zo bloedserieus dat het publiek het uitproest. Het niveau van de dichters is net als twee jaar geleden zeer wisselend. Over smaak valt niet te twisten en de één vindt iets mooi wat de ander afschuwelijk vindt. Zelf vraag ik me af waarom de toon altijd overwegend terneergeslagen is. Dit betekent niet dat de wat mindere vrolijke gedichten niet mooi kunnen zijn. Zo genoot ik van het gedicht van Gerry Pap - van Munster. Zij droeg 'Gedachte aan mijn moeder' voor.

Ik was in jou,

zoals jij bent in mij

Jij droeg mij

door de dagen

en de nachten,

zoals ik jou nu draag

in mijn gedachten

je was,

je ging,

maar altijd

zul je blijven.

Je leeft in mij,

zoals ik eens

in jou.

Dichten is gevoel en met een ode aan haar moeder was Pap niet de enige die herinneringen als inspiratie gebruikte. Zo droeg Yolanda Legierse een gedicht voor dat zij schreef voor haar vriendin Marian Slikker die deze week 58 zou zijn geworden. Ze overleed enkele jaren geleden aan MS. Het gedicht 'vriendin op een eiland' sloot af met de volgende zinnen:

Een meeuw vliegt over

en neemt je mee met de wind.

Vriendin, je bent bevrijd.

Uiteraard kwamen ook de twee prominenten ruimschoots aan bod. Aftredend eilanddichter Mare van der Mast droeg voor uit het werk dat zij in de afgelopen twee jaren voor Texel heeft geschreven. De nieuwe eilanddichter Roop (Roderik Plaat) droeg ook een tweetal gedichten voor. Dat hij kiest voor een andere stijl dan zijn voorgangster werd wel duidelijk. Waar Van der Mast vaak de iets gevoeligere dan wel serieuze toon koos, ging Roop met de nodige humor in op de actualiteit. Zo dichtte hij over de Groeneplaats. Dit gedicht stond vrijdag al in de Texelse Courant en is te vinden op onze website. De scheidend eilanddichter kreeg alle lof van wethouder Hercules. Toch draaide de avond vooral om de dichters om het podium. Bas ten Have - bekend van Klif 12 - kreeg de lachers op zijn hand toen hij uit het hoofd een ode aan bier bracht. Hij deed dit met de nodige mimiek en aan het eind liep hij dan ook tevreden met een glas bier in zijn hand het publiek in. Verder kwamen Peter Lock, Gerard Kuip - in het Tessels - en Nico Volkerts aan het woord. Maaike Vonk droeg een gedicht voor van fysiotherapeut Robert Bakker die zelf niet aanwezig kon zijn. Het muzikaal intermezzo werd met verve gebracht door Dick Groot. Met name Volkerts raakte een gevoelige snaar met een gedicht zonder titel. Een strofe uit dit gedicht:

Aan moed heeft het je nooit ontbroken,

dat lintje heb je wel verdiend

Net als een verhaal dat de eeuwigheid,

trotseert waar jij dat niet meer kunt,

het verhaal dat ik moet schrijven

met woorden die zich verstoppen.

Ondanks het wisselende niveau, verlieten gasten met een tevreden gevoel de bibliotheek.

Job Schepers