De Duyfken.
De Duyfken.

Financiële problemen Duyfken

De replica van VOC-schip De Duyfken is financieel in zwaar weer terechtgekomen. De Australische overheid heeft een aantal subsidies teruggetrokken.

De Duyfken is op Texel nog altijd bekend als het schip dat op zondag 28 april 2002 officieel de haven van Oudeschild binnenvoer ter gelegenheid van de viering van 400 jaar VOC. Dat gebeurde destijds in het bijzijn van toen nog kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima.

Het schip is een replica van de echte Duyfken die in 1596 voor het eerst van Texel naar Oost-Indië voer. In 1606 ontdekte De Duyfken als eerste Europees schip Australië en in 1617 verging het schip in een storm op weg naar Madagaskar.

De replica is de afgelopen jaren in Australië gebruikt voor zeiltochten, maar volgens de premier van West-Australië hoeft de belastingbetaler daar niet aan mee te betalen. Hij vindt dat het bedrijfsleven een grotere bijdrage mag leveren. Volgens de stichting die de replica beheert, bestaat het risico dat half juni het geld op is.

Frappant detail: op Texel is de Duyfken in 2002 ook al inzet geweest van een financiële strijd. De officiële ontvangst pakte duurder uit door de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, maar de raad stond niet te popelen om met extra geld over de brug te komen. Burgemeester Geldorp had aanvankelijk een ton extra nodig, maar dat werd teruggebracht naar minder dan de helft, nadat diverse sponsoren waren bijgesprongen om het gat te dichten. Het lijkt op wat er nu anno 2018 met de Duyfken gebeurt.