Provincie betaalt mee aan herstel molen

De provincie Noord-Holland draagt €150.000,- bij aan de restauratie van molen 't Noorden. Daarmee is de financiering van het project rond.

Er is in totaal drie ton nodig voor het herstel van de molen aan de oostkant van het eiland. Toeristisch investeringsfonds STIFT, het Prins Bernhard Cultuurmonumenten en Natuurmonumenten leveren eveneens een bijdrage. Natuurmonumenten nam vorig jaar het eigendom van de molen over van Vereniging De Hollandsche Molen. Beide organisaties doen samen de voorbereidingen voor de werkzaamheden.

Volgens Eric Menkveld van Natuurmonumenten is het de bedoeling om in de loop van dit jaar met de werkzaamheden te beginnen. Streven is dat de molen, die al een tijdje niet meer in gebruik is, eind dit jaar klaar is. Natuurmonumenten zegt er blij mee te zijn dat de uit 1878 daterende molen weer in werkende staat kan worden hersteld.

Er moet het nodige aan gebeuren. De wieken moeten worden vervangen, de kap is aan herstel toe en het riet moet worden vervangen. De molen heeft gemiddeld om de twintig jaar groot onderhoud nodig. Het geld van de provincie komt uit een budget van vijf miljoen euro voor Rijksmonumenten. Bedoeling is dat de vrijwillige molenaars de molen na de restauratie weer kunnen laten draaien.