Keurmeesters Marjo van Bergen en Johan Knaap keuren de schapen.
Keurmeesters Marjo van Bergen en Johan Knaap keuren de schapen. Foto: Jeroen van Hattum

Bijna zeventig schapen Winterkeuring

Bijna zeventig rammen (in verschillende leeftijden) en ooilammeren kwamen zaterdag voorbij tijdens de Winterkeuring die voor de 21ste keer werd gehouden.

De dieren werden gekeurd in de binnenbak van de Eagles Ranch aan de Burgerdijk waar de keuring voor het eerst plaatsvond. Onder toeziend oog van een hoop publiek beoordeelden keurmeesters Marjo van Bergen en Johan Knaap de dieren.

Per rubriek liepen de eigenaren eerst met hun dieren door de ring langs publiek en keurmeesters en vervolgens werden ze volgorde geplaatst om de kampioenen en de reserve-kampioen aan te geven. Jan Zwagerman sprak als speaker alles aan elkaar.

In de rubriek 'ooilammeren' was het kampioenschap voor Koos Tjepkema. Een ooilam van Henk Zoetelief werd reservekampioen. Een schaap van Ido Altenburg werd kampioen in de rubriek 'oudere rammen'. Een ooilam van Koos Tjepkema en Henk Zoetelief werd reserve-kampioen.

Zoetelief en Tjepkema pakten eveneens de titel in de rubriek 'rammen 2016'. Het reserve-kampioenschap ging naar Jan Kolk. Het zogeheten Noordkroon Wisselkrukje (wisselprijs) voor de beste ooi ging naar Koos Tjepkema.

In totaal deden er 14 Texelse fokkers met 68 dieren mee aan de Winterkeuring. Het publiek zat en stond rondom de ring om te zien hoe de dieren op diverse kenmerken werden beoordeeld. De dieren werden ook deskundig gewogen.

Er was ook nog een verloting met als hoofdprijs een ooilam uit de stal van Piet Kooiman. Dat dier werd gewonnen door Annette Barhorst