Het 100-kilometer mountainbikepad.
Het 100-kilometer mountainbikepad. Foto: Wielersport Texel

Na zeven jaar eindelijk groen licht voor mountainbikers

De kogel is eindelijk door de kerk. De 100 kilometer MTB-route komt er, dit werd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Wielersport Texel, die zondag gehouden werd in dorpshuis 't Skiltje in Oudeschild.

Het was een lang traject. De vereniging is al sinds 2011 bezig met de realisatie van de langste MTB-route van de provincie. Toen er met de plannen gestart werd, zou de route nog de langste van Nederland worden. Inmiddels zijn er meerdere routes door het hele land. De vertraging zat hem vooral in protesten van de Stichting Natuurbehoud Amsterdamse Waterleidingduinen. Na meerdere gesprekken met deze partij en een aantal hierop volgende aanpassingen, is er dan nu groen licht.

"De vergunning is in november verstrekt. De periode van bezwaar is inmiddels ook verstreken. We kunnen eindelijk echt aan de slag", stelde Dirk Vinke van Wielersport Texel. De route krijgt zijn startpunt op 't Horntje en voert het hele eiland over. Op sommige plaatsen moeten de mountainbikers paden delen met voetgangers of ruiters. "Dit is niet op onoverzichtelijke plaatsen in het bos, maar in het open veld. Daarnaast komen er respect-borden die alle gebruikers van het pad er aan herinneren rekening met elkaar te houden." Een gedeeld men-/ mountainbikepad komt onder meer op het nog aan te leggen stuk naast het fietspad bij de Hanenplas.

De eerste delen van de route zijn inmiddels al uitgezet. Het hele pad moet eind dit jaar operationeel zijn. Op dit moment kunnen bepaalde delen van de route nog niet in gebruik genomen worden in verband met bijvoorbeeld kap- en dijkwerkzaamheden.

Lange weg

Het idee voor de MTB-route ontstond in 2011 na aanhoudende klachten die Staatsbosbeheer bleef binnenkrijgen over kapot gereden natuur. "Het illegaal rijden verbieden gaat je niet lukken. Dus moet je met een alternatief komen. We zijn toen een werkgroep gestart. We hebben ons verdiept in de mogelijkheden, onder meer door een bezoek aan Haaksbergen waar al een soortgelijk pad lag." In december 2012 volgde een gesprek met de wethouder die geen bezwaren zag en stelde dat een gemeentelijke vergunning niet nodig was. Maar voor de realisatie van een dergelijke route is geld nodig, in totaal ongeveer €100.000,-. Dit bedrag werd uiteindelijk gerealiseerd na succesvolle subsidieaanvragen bij STIFT (€59.000), de gemeente (€15.000) en het Waddenfonds (51.866). Alles leek in kannen en kruiken, tot er toch wat hobbels op de weg bleken te zitten. Het hoogheemraadschap gaf geen toestemming voor een traject over de dijk bij de Eendrachtspolder en ook nationaal park Duinen van Texel had aanvullende vragen over de route bij onder meer de Schilbolsnol, de Rommelpot en de Okusrichel. De grote vertraging zat uiteindelijk het meest in de protesten van de Stichting Natuurbehoud Amsterdamse Waterleidingduinen. Zij dienden bezwaar in tegen de provinciale vergunning en kregen in juni gedeeltelijk gelijk. Het was Han Lindeboom die een belangrijke rol speelde in de bemiddeling tussen beide partijen. Na lang praten en concessies van beide kanten kwamen de partijen uiteindelijk tot overeenstemming. "We zijn blij dat het zo ver is. De blauwe lijn (zie afbeelding) geeft de hoofdroute aan, de rode de alternatieve routes. Respect voor elkaar gaat heel belangrijk zijn. Op bepaalde plaatsen - zoals het ommetje van De Lieuw en het pad langs de Hanenplas - worden gedeeld gebruik. Houd rekening met elkaar. De regels en tips komen ook op de informatieborden te staan", legt VInke uit.