Carst Komdeur en Florian Julius
Carst Komdeur en Florian Julius Foto: Evalien Weterings

"Bij een kleiner bedrijf zijn de lijntjes kort"

In deze nieuwe editie van Ondernemer uitgelicht brengen we een bezoek aan de WEBJONGENS Carst Komdeur en Florian Julius die met hun bedrijf – gespecialiseerd in alles dat met websites te maken heeft – gevestigd zijn aan de Stoompoort in Oudeschild.

Carst: "Kort gezegd houden wij ons bezig met alle webgerelateerde zaken. Van het bouwen van websites, tot mailings, hosting en domeinnaamregistratie." Sinds afgelopen jaar werken Komdeur en Julius samen. "We werkten beiden al in de ICT-wereld, zo was ik zelf onder meer actief bij EN/OF en tot het begin van de samenwerking – juli afgelopen jaar – was ik al drie jaar zelfstandig met mijn eigen bedrijf "OnlineTexel". Carst had mij al eerder benaderd, maar ik wilde eerste helemaal op eigen benen staan", legt Julius uit. "Ik kreeg het drukker en drukker en kende Florian al langer. Ik heb hem na zijn eerste afwijzing nogmaals benaderd en we zijn om tafel gegaan."

"We hebben nog altijd beiden onze eigen klantenkring. We hebben absoluut geen spijt van de samenwerking, want we versterken elkaar. Bovendien hebben we klussen binnengesleept die te groot zouden zijn voor één persoon. Een goed voorbeeld daarvan is het zijn van webmaster bij de KNRM. Ik heb dan niet over de Texelse afdeling, maar over de landelijke tak. Alle stations schrijven hun eigen verslagen over acties. Je hebt dus eigenlijk te maken met 45 webmasters. Dat begeleiden wij onder meer. Bovendien ontvangt de KNRM geen subsidies en zijn ze zelf verantwoordelijk voor het werven van fondsen. Wij denken dan mee over online acties." Opvallend, de landelijke KNRM die bij een bedrijfje op Texel terecht komt. "Ik ben in het verleden actief geweest bij de KNRM en Florian is nog steeds actief als opstapper bij KNRM-station De Cocksdorp. Toen wij van deze vacature hoorden, hebben wij ons gemeld. Doordat wij weten wat er zich afspeelt bij de KNRM, was er direct een klik", verduidelijkt Komdeur die vindt dat de kracht juist kan liggen in kleinere bedrijven. "Je hebt vaak mensen die vooral kiezen voor de grote bedrijven. Dat doen ze niet alleen omdat die nog wel eens stunten met prijzen, maar ook omdat ze bang zijn dat 'de kleintjes' het wellicht niet aankunnen. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is. Bij een kleiner bedrijf zijn de lijntjes juist kort en is het contact nog echt persoonlijk. Kleine bedrijven werken harder om te kunnen leven."

Florian: "We zijn misschien niet zo goedkoop als de grootste bedrijven aan de overkant. Maar we leveren ook kwaliteit. Daar ben ik van overtuigd en onze klanten ook. Als een klant hier een probleem heeft, weet hij waar hij moet zijn en kunnen we snel schakelen. Als je bij een enorm bedrijf aan de overkant zit, moet je eerst door een web van telefooncentrales heen waarbij je steeds iemand anders aan de lijn krijgt. Ook kom je sneller even langs om zaken op te lossen. Dat gaat toch makkelijker dan zes keer heen en weer mailen."

Carst: "Dat is niet alleen zo in onze branche. Dat geldt voor alles. Niet alles hoeft op Texel te blijven, maar zeker ook niet alles hoeft van de overkant te worden gehaald. Als ik iets op Texel kan halen, begrijp ik dat dit soms iets duurder is. Dat heeft in veel gevallen te maken met extra kosten die gemaakt moeten worden door het bedrijf zelf vanwege de eilandsituatie. Er zit daar wel een grens aan natuurlijk. Voor mijzelf houd ik altijd de 'tien procent marge-regel' aan. Je moet het samen doen op Texel. Daarom zijn wij bijvoorbeeld ook lid van TOP." Lees het hele interview met de WEBJONGENS vanaf morgen op de website van TOP.