Ongezouten

Oplijnen

De verkiezingen voor de gemeenteraad worden behoorlijk verpest. Dat komt omdat we weer een raadgevend referendum krijgen. Jammer. Het had zo leuk kunnen zijn. U weet het. Tien partijen, waarvan vijf lokale, gaan strijden om vijftien stoeltjes in de raad. Geen twee voor twaalf, maar tien voor vijftien. En die tien partijen komen dan ook nog eens met hele waslijsten aan kandidaten. Als je niet op een lijst staat, ben je een bijzonderheid. Hoewel voor diverse partijen een wereldwonder moet plaatsvinden om er met veel pijn en moeite in te slagen één stoeltje te bemachtigen, staan tientallen kandidaten op het stembiljet.

Annie heeft nog nooit zoveel koffievisite mogen ontvangen van buurtjes en vage kennissen die toevallig langs liepen. En die dan toevallig zich lieten ontvallen dat ze, oh ja, by the way, nu we het er toch over hebben, op het biljet staan. Als ik hen er dan fijntjes op wijs dat dat ze wel een paar tientjes gaat schelen omdat ze niet op het stembureau mogen zitten, is de lol er snel af. Lachen!

Maar allerminst om te lachen is dat referendum. De kabinetspartners hebben aangegeven dat zij de uitslag van het raadgevend referendum naast zich neer leggen. Zoals met alles eigenlijk. We krijgen de vraag voorgelegd of we vóór of tegen zijn. En dan gaat het over de Wet Inlichtingen & Veiligheidsdiensten. Daar staat in dat alle soorten internetverkeer ongericht afgetapt mogen worden. Degenen die er het felst op tegen zijn, geven op Facebook hun hele ziel en zaligheid bloot. Het zal mij een zorg zijn, want we leven nu eenmaal in een glazen maatschappij. En ik wil geen Big Brother van mezelf worden. Die aftapwet wordt ook wel de sleepwet genoemd. En dat bracht me op een idee. Dat gaf me een impuls.

U weet dat een ramp zich dreigt te voltrekken op Texel als, onder aanvoering van Frankrijk, straks de pulsvisserij verboden wordt. Extremistische Franse actiegroepen schreeuwen om het hardst dat wij de zee leeg vissen en vissen elektrocuteren. Alsof de slippies gerookt boven water komen. Alsof elke aal een sidderaal is. Terwijl de pulsvisserij juist zorgt voor een reductie van ongewenste bijvangst, brandstofverbruik en bodemberoering. Wellicht dat een referendum tegen het slepen en vóór de pulsvisserij uitkomst kan bieden.

Maar voorlopig is onze hoop gevestigd op de burgemeester. Hij geeft aan in de startblokken te staan. Nou, da's mooi, maar nu komt het. 'We moeten de zaak verstandig oplijnen', zei hij. Oplijnen? En dan nog verstandig ook? En toen haakte Annie af. Geen idee wat hij bedoelt! Het woordenboek komt niet verder dan dat het een golfterm is. Ik denk dat hij aanlijnen bedoelt. Aanlijnen, die radicale Frans bulldogs.

Annie@texelsecourant.nl