Een goed idee

Zo'n nieuw jaar zit altijd vol sprankelende ideeën. Zullen we van de veerboot woningen maken? Kunnen we een nachtelijke veerdienst realiseren? Kunnen we überhaupt meer woningen bouwen op Texel? Kunnen we dit jaar misschien meer natuur creëren? Enzovoort…

Ondernemers hebben via TOP ook een vraag gesteld: is het mogelijk om –desnoods in termijnen- de gelden die door de gemeente uit de bestemmingsreserve mobiliteit gehaald zijn, terug te laten vloeien in deze reserve? Een begrijpelijke vraag. Immers, bij de invoering van het elektronische Texelvignet was zwart op wit vastgelegd dat de parkeeropbrengsten alleen voor mobiliteit gebruikt zouden worden.

Nog voor de kerstperiode heeft TOP aan het College van burgemeester en wethouders geadviseerd om de parkeertijden niet uit te breiden. En natuurlijk ook de vraag gesteld hoe men ervoor kan zorgen dat de onterecht onttrokken gelden weer terug kunnen vloeien in de mobiliteitsreserve.

De teleurstelling was dan ook groot toen het college aan TOP berichtte dat men de parkeertijden tegen het advies in wel uitbreidt en dat het onttrekken van de ruim 700 duizend euro aan het mobiliteitsfonds niet gecompenseerd wordt.

Veel ondernemers vragen zich terecht af wat de waarde van de inspraak en vooral afspraak met de gemeente is. Het kan in de ogen van velen niet zo zijn dat je heldere duidelijke afspraken maakt en daarmee draagvlak creëert voor welk gemeentelijk beleid dan ook, en deze afspraken vervolgens niet nakomt.

Hier is dus werk aan de winkel. Winkeliersverenigingen, strandexploitanten, TOP en eventuele niet aangesloten ondernemers denken dat het nu aan de raad is om kritisch te zijn over het verruimen van de parkeertijden. Waarom? Het is nuttig om de eilandgasten goed te laten wennen aan een elektronisch gedragen systeem dat ze als het goed is na een logische gewenningsperiode allemaal omarmen, omdat het makkelijk is en ontzorgt. Dat hebben gasten in allerlei enquêtes al aangegeven. Bovendien is er (veel) geld nodig om de parkeersituatie in Den Burg, De Koog en vrijwel alle strandslagen te verbeteren…zodat de gast ook weet waar ie voor betaalt!

Vanuit TOP zullen we ons inzetten om de argumenten nog sterker voor het voetlicht te brengen. Zowel voor de parkeertijden als voor het laten terugvloeien van gelden in de mobiliteitsreserve.

Dat lijkt ons zo aan het begin van het jaar een goed idee!

Michel Gregoire