Jacob Bakker met de manschappen van de KNRM.
Jacob Bakker met de manschappen van de KNRM. Foto: Jeroen van Hat

Veertig jaar actief bij KNRM

Jacob Bakker uit De Koog heeft zondag de zilveren draagmedaille van de KNRM gekregen. Hij is veertig jaar redder bij de reddingsmaatschappij.

Bakker kreeg de onderscheiding in hotel De Pelikaan uit handen van Dedan Schmidt, interim-directeur van de KNRM. Hij stond stil bij Bakkers lange staat van dienst sinds 11 januari 1978. De toen 20-jarige Bakker mocht zich toen aansluiten bij de reddingsmaatschappij waarvan hij hij op vijftiende al lid wilde worden.

Schmidt rekende voor dat Bakker in veertig jaar tijd bij 486 acties betrokken is geweest. Daarmee bracht hij in totaal vijfhonderd mensen en negen dieren in veiligheid. Hoogtepunten waren de strandingen van de Compas (1986) en de Hunte (2001) waarbij de bemanningen in veiligheid werden gebracht. Bakker was ook betrokken bij de hulpverlening na de Dakota-ramp op de Waddenzee en de reddingspogingen voor de bultrug die op 12 december 2012 op de Razende Bol strandde.

Speciaal voor de gelegenheid waren diverse oud-vrijwilligers met wie Bakker vroeger samenwerkte aanwezig bij de uitreiking. Hans Bakker haalde herinneringen op en vertelde onder meer hoe de KNRM in 1984 The A-team had rondgereden in de whippertruck toen de destijds razend populaire TV-acteurs op Texel waren. Bakker rijdt meestal op de truck, maar stapt - als het nodig is - ook nog aan boord. Zijn vrouw Ria werd eveneens in het zonnetje gezet voor de steun die ze altijd op de achtergrond heeft geleverd.