De brandweer in de Schoonoordsingel na een brandmelding.
De brandweer in de Schoonoordsingel na een brandmelding. Foto: Jeroen van Hattum

Raad 2014-2018: Texel delft onderspit in gestegen kosten regionale brandweer

De Texelse Courant blikt, in aanloop naar de raadsverkiezingen, terug op de raadsperiode 2014-2018. Deze keer: de verhoogde kosten voor de brandweer.

De kosten die Texel betaalt aan de veiligheidsregio voor brandweerzorg waren de afgelopen jaren een heet hangijzer bij de raad. Texel betaalt jarenlang circa €1,2 miljoen per jaar, maar dat verandert in 2014 na de komst van de regionale brandweer. De veiligheidsregio, waar alle gemeenten in Noord-Holland Noord onder vallen, wil een andere verdeelsleutel en die pakt voor Texel ongunstig uit.

Met name PvdA-raadslid Dries Veltkamp bijt zich vast in de materie, maar alle partijen hebben veel moeite met de nieuwe kostenverdeling. Voor Texel stijgen de kosten naar €1,6 miljoen, waardoor Texel per inwoner gemiddeld meer betaalt dan andere gemeenten in de regio.

Dat komt onder meer door de eilandpositie: Texel krijgt van het Rijk naar verhouding meer geld voor openbare orde en veiligheid dan de andere gemeenten in Noord-Holland Noord en dat pakt nadelig uit in de nieuwe kostenverdeling. Burgemeester Francine Giskes geeft tijdens de raadsvergadering van 2 juli 2014 al aan dat het lastig zal worden de nieuwe verdeelsleutel van tafel te krijgen. De politieke partijen gaan daar niet in mee en de raadsleden geven Giskes opdracht te voldoen aan de wensen van de raad bij de veiligheidsregio.

In de raadsvergadering van 1 juli 2015 volgen ter ondersteuning drie moties, waarbij uit onvrede zelfs de term 'Texit' valt. Het gevoel leeft dat andere gemeenten de portemonnee van Texel beheren en daar zijn de partijen niet blij mee. In de raadsvergadering van 21 oktober 2015 spreken PvdA, Texel 2010 en D66 zich principieel uit tegen de nieuwe verdeling. Alle partijen steunen dit.

Burgemeester Giskes snapt de zorgen, maar kaart tegelijkertijd aan dat Texel op dit front binnen de regio alleen staat. Andere gemeenten waren in het verleden meer kosten aan openbare orde en veiligheid kwijt, waardoor zij toen in het nadeel zijn geweest.

Ondanks alle inspanningen, delft Texel in juli 2016 het onderspit. Texel moet zich erbij neerleggen dat de meerderheid van de gemeentes in de veiligheidsregio voor de nieuwe verdeelsleutel is. De rekenkamercommissie, die op verzoek van de raad de gang van zaken nog eens onderzoekt, doet begin 2017 aanbevelingen om herhalingen te voorkomen.

Aanbevolen wordt voortaan "duidelijke en harde afspraken over de informatievoorziening" te maken met collegeleden die Texel in samenwerkingsverbanden vertegenwoordigen. De raad krijgt ook het advies bijtijds in gesprek te gaan met andere gemeenteraden in de regio wanneer het gaat om veranderingen.

De problematiek rond de gestegen kosten voor de brandweer kent daarmee voor Texel geen bevredigende afloop. Het is echter wel een leerzaam verhaal voor de toekomst. Er wachten Texel de komende jaren naar verwachting immers diverse nieuwe samenwerkingsverbanden binnen de regio, waarbij van te voren duidelijke afspraken nodig zullen zijn om later teleurstellingen te voorkomen.