Amici Cantus in het Hoornder kerkje.
Amici Cantus in het Hoornder kerkje. Foto: Cor Smit

Gevarieerd optreden

In een volle Hoornder kerk genoot het publiek zondagmiddag van een zeer gevarieerd programma van Amici Cantus. Muziek uit diverse eeuwen passeerde de revue.

Amici Cantus is een klein Texels koor dat bewezen heeft kwalitatief op een behoorlijk niveau te musiceren. Het koor staat garant voor variëteit in het programma, zoals ook afgelopen zondag bleek. Er was gekozen voor koormuziek uit de negende en de twintigste eeuw, met en zonder piano- en orgelbegeleiding, en een intermezzo met een Spaanse compositie voor gitaar.

Zo klonk kerkmuziek van onder andere Brahms en Mendelssohn uit de Romantiek en van Gjeilo en Duruflé uit de twintigste eeuw, maar werden ook wereldlijke liederen van onder andere Poulenc uitgevoerd. De toehoorders genoten zienderogen. Geroemd werden de mooie klankkleur van het koor, in een enkel stuk zelfs 'engelachtig', de goede balans tussen de stemmen en het vermogen om de verscheidenheid in sfeer van de muziek fraai uit te buiten en over te brengen. Dat op een enkel puntje een inzet niet helemaal nauwkeurig was, deed aan de totale uitvoering niets af.

Voor het 'Hear my prayer' (ook wel uitgevoerd als ' Hör mein Bitten') was sopraan Felicia van der Maden van de 'overkant' ingevlogen. Zij zong stralend, waar nodig subtiel en met de intensiteit van dit bekende lied van Mendelssohn, deels samen met het koor. Dat werd vakkundig begeleid door Arie Abbenes op het fraai gerestaureerde orgel van het Hoornder kerkje.

Indrukwekkend was ook het optreden van Jan Beijert, die op gitaar enkele bijzondere werken van onder andere de Spaanse componist Villa-Lobos ten gehore bracht. Hij wist daarbij bij menigeen een gevoelige snaar te raken. Tussen de programmaonderdelen door gaf bas Peter Reijnders een verhelderende toelichting.

Het concert werd afgesloten met een bruisend stuk van Schumann over het 'Zigeunerleben' voor koor en piano. Voor deze gelegenheid tooiden de mannen van het koor zich tot ieders vermaak met een prachtige zwarte macho snor. Hier en daar zakte de snor wat scheef, maar dat mocht de pret niet drukken. Een flitsend sluitstuk van het concert vormden een vijftal 'Liebesliederwalzer' van Brahms, vierhandig op de piano met veel verve en swingend begeleid door Abbenes en raspianiste Karen Haasdijk. Het koor stond onder leiding van Lida Wels. Het publiek bedankte de uitvoerenden met een spontane staande ovatie.