Robin van Sambeek en Herman Blom bij de Lada Niva.
Robin van Sambeek en Herman Blom bij de Lada Niva. Foto: Job Schepers

"Net de Waanzin, maar dan met de auto"

Er doen weer diverse Texelaars mee aan de wintereditie van de Barrelchallenge die op 28 januari van start gaat in Exloo. Onder de Texelaars Robin van Sambeek en Herman Blom met de Lada Niva. De twee doen voor het eerst mee aan de autopuzzeltocht van 2.500 tot 3.500 kilometer.

"Het is geen snelheidswedstrijd. Het is eigenlijk de Waanzin, maar dan met de auto", legt Van Sambeek uit. Dat het geen snelheidswedstrijd is, is maar goed ook. De Lada van Van Sambeek heeft een topsnelheid die tussen de 110 en 120 kilometer per uur ligt, niet echt een snelheidskanon. "Het gaat ons ook niet om de winst, maar om de lol. We zitten al jaren samen in een team met de Waanzin en toen ik de Lada had aangeschaft, kwamen we op dit idee." Herman Blom: "En met de winterse omstandigheden en de bergen, kan de Lada nog wel eens een goede keuze zijn boven alle Volvo's en Audi's. De Lada is beresterk." De route is nog niet bekend, die volgt pas de avond van tevoren. Wel weten ze waar de slaaplocaties zijn, omdat de 245 teams zelf een slaapplek moeten regelen. "De eerste dag rijden we direct 800 kilometer, maar dat is ook zodat je direct een flink stuk op weg bent. Daarna voert de route onder meer door Sloveniƫ. De finish is vrijdag 2 februari in Kirchberg Oostenrijk", vertelt Van Sambeek. "We plakken er direct nog maar een weekendje aan vast. Het is een prachtig wintersportgebied. De slee zit al op het dak. Het was nog niet zo makkelijk om daar in dit seizoen nog even een hotel te boeken. Ze zien liever mensen voor een week boeken dan voor een paar dagen", stelt Blom.

Verwachtingen

Wat ze er precies van moeten verwachten weet het team 'Vladimir Molotov/ Dimitri Smirnov' nog niet echt. Wel spraken ze al met Ruud Betsema en Jacco Veeger die al eerder meededen en ook dit jaar weer aan de startlijn staan. Van Sambeek: "Door hen weten we een klein beetje wat ons te wachten staat en verder zien we het wel. Zo schijnen er stukken te zijn waar je niet teveel herrie mag maken vanwege lawinegevaar en moeten we haarspeldbochten bedwingen. Je krijgt pas 's avonds de route voor de volgende dag. Dit wordt een prachtig avontuur." De auto is al flink onder handen genomen, om goed beslagen ten ijs te komen. "We hebben heel veel mensen die ons wilden sponsoren. Niet eens omdat we ze vroegen. Als we vertelden over ons avontuur, kregen we vaak wat aangeboden. Van sneeuwkettingen en brandstof, tot aan de betimmering van de kofferbak. Dat is hartstikke gaaf", vertelt Blom. Waar de Audi's en de Volvo's bekend staan om hun comfort, geldt dit natuurlijk niet voor de Lada. "Ik noem het een Spartaans hok. Maar het komt allemaal wel goed hoor", lacht Van Sambeek. "En als een opdracht te moeilijk is, rijden we toch gewoon door? Er zijn een aantal punten waar je je verplicht moet melden. Ik heb er vertrouwen in", stelt Blom tevreden vast.

Veel eisen zijn er volgens de vrienden niet voor deelname. De auto moet een bepaalde leeftijd hebben, hij moet APK-gekeurd zijn en sneeuwkettingen zijn verplicht. "Verder wordt het volgens mij vooral een bonte verzameling auto's en was de organisatie blij dat wij ook mee wilden doen met onze Lada. De deelnemers pimpen hun auto helemaal naar eigen smaak, wat zorgt voor niet alledaagse verschijningen", besluit Van Sambeek. Het duo heeft toegezegd dat ze onderweg wat foto's en een verslagje naar de redactie sturen. Deze komen op de website van de Texelse Courant.