Het beoogde duurzame hotel voor De Koog dat een beroep op de innovatieve bedden deed.
Het beoogde duurzame hotel voor De Koog dat een beroep op de innovatieve bedden deed. Bron: Jurgen van der Ploeg van FARO Architecten bv.

Raad 2014-2018: innovatieve bedden geen lang leven beschoren

De Texelse Courant blikt - in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen - terug op besluitvorming in de raadsperiode 2014-2018. Deze keer: toeristische bedden.

Toeristische slaapplaatsen zijn in 2014 niet echt een veelbesproken onderwerp in het samenwerkingsakkoord van VVD, PvdA en Texel 2010. De vierhonderd zogeheten 'innovatieve bedden' houden de gemoederen echter behoorlijk bezig. Deze bedden worden al in 2012 door de raad benoemd in het plan 'Mooi Texel' om een grens aan de groei op Texel te stellen. De bedden krijgen een plek in de nieuwe nota verblijfsrecreatie die de raad in februari 2016 na veel discussie met diverse geledingen uit de samenleving vaststelt. Vervolgens ontstaat echter een 'beddenrun'. Het ene na het andere als innovatief omschreven plan ziet het levenslicht om een beroep op die vierhonderd bedden te doen.

In het najaar van 2016 nemen VVD, PvdA, Texels Belang en Eiland Belang het initiatief om van koers te veranderen en de vierhonderd innovatieve bedden te schrappen. Dat krijgt zijn beslag in de raadsvergadering van 21 december 2016. De andere partijen zijn tegen het schrappen, omdat daarmee in feite een bovengrens aan het aantal bedden wordt losgelaten. Het college vindt het onverstandig, omdat de nota verblijfsrecreatie lang en breed met de samenleving is gesproken. Met name hevige protesten uit Den Hoorn over een innovatief project aan de Mokweg en plannen voor een nieuw duurzaam hotel aan de Dorpsstraat in De Koog vormen de aanzet om de vierhonderd bedden te herzien. Tegen die tijd is er overigens nog sprake van 392 bedden, omdat het college acht bedden aan de uitbreiding van Bij Jef toekent. Er is aanvankelijk ook nog sprake van 100 zorgbedden, maar die gaan op 19 april 2017 eveneens van tafel. Dit in weerwil van het samenwerkingsakkoord uit 2014 waarin wordt gesproken over het stimuleren van zorgtoerisme. De zorg van het college is dat zorgbedden na verloop van tijd in gewone bedden worden omgezet.

Intussen rijst op het eiland de vraag hoeveel slaapplaatsen er eigenlijk exact zijn. Die vraag komt voort uit de toenemende drukte en de mogelijkheid om per woonhuis een bed- and breakfast van maximaal zes bedden te hebben. Texels Belang en Eiland Belang dienen in de raad van 21 september 2016 een voorstel in voor een beddentelling. Dat wordt op zich welwillend ontvangen, maar roept ook de vraag op wat zij met de getallen willen bereiken. Het voorstel wordt niet in stemming gebracht, waarna de beddentelling weer naar de achtergrond verdwijnt.