Het dunnen van het Krimbos is begonnen.
Het dunnen van het Krimbos is begonnen. Foto: Weblog Staatsbosbeheer Texel

SBB start met dunning Krimbos

Staatsbosbeheer is begonnen met het dunnen van het Krimbos bij De Cocksdorp. Bomen die ongeveer een jaar geleden zijn geblest worden de komende tijd door Tatenhove verwijderd.

SBB laat de dunning uitvoeren om te voorkomen dat de bomen in het bos elkaar gaan verdringen. Bomen die langzaam groeien en oud kunnen worden, krijgen volgens SBB de ruimte om door te groeien. Andere bomen die sneller groeien dan wel korter leven, hebben een rode stip gekregen (gebeurde in februari 2017) en maken plaats voor de bomen die blijven. De komende tijd zijn delen van het Krimbos afgesloten in verband met de werkzaamheden. Het bos werd begin jaren tachtig aangelegd als 'recreatiebos'. Dat gebeurde toen in samenhang met de uitbreiding van het aantal toeristische slaapplaatsen in de Noordkop. Volgens SBB werden destijds bewust een hoop bomen per hectare geplant, zodat de jonge bomen elkaar konden beschutten bij het opgroeien. Nu is volgens SBB menselijk ingrijpen nodig, zodat een deel kan doorgroeien. "Omdat alle bomen even oud en van vergelijkbare kwaliteit zijn, zijn ze ongeveer even sterk. Verdringing door natuurlijke selectie treedt daardoor onvoldoende op." De bessenstruiken aan de randen van het bos blijven behouden.

Op Facebook waren de afgelopen dagen reacties te lezen van mensen die spreken van 'kaalslag' en er zijn reacties om even af te wachten en te zien hoe het bos zich in de toekomst zal ontwikkelen.