"180" bij dartstoernooi Sjans

"180!" Arnold Kets Kearcher staat triomfantelijk met de handen omhoog. Hij gooide zojuist driemaal Triple 20, de maximale score. Met alleen de pech dat zijn tegenstander Mark Weereman beter gooide en het onderlinge potje won.

Ze speelden één van de 157 partijen tijdens het Open 501 Nieuwjaarstoernooi in café Sjans. De dartsport leeft volop en dat is hier te merken. Het is dringen geblazen in het café dat voor de gelegenheid in een dartsarena is veranderd. Acht borden hangen er, vertelt Robert van de Werken van de organiserende Texelse Darts Organisatie (TDO), die de borden eigenhandig heeft opgehangen. Een toernooi met geschiedenis, voor de vijftiende keer wordt het alweer in Sjans gehouden. Als heeft Kets het zelf nooit precies bijgehouden. "De brand (waarbij Sjans afbrandde en daarna werd herbouwd) was acht jaar geleden, daarvoor wel een keer of zeven", rekent hij voor.

Tradities zijn er om in ere te worden gehouden, aan deelnemers en organisatie zal het niet liggen. Marcel Verhagen van TDO noteert achter de wedstrijdtafel de standen bij. Verderop werpend de spelers hun pijlen. Het past allemaal net. De afstand tot bord is precies 2.37 meter, tussen de lijn op de vloer en de bar is precies genoeg ruimte voor de werpers om hun pijltjes te gooien en de publiek en pauzerende deelnemers om een praatje te maken en een biertje te drinken. Wie daarlangs naar het andere eind van de zaak wil, wringt zich er tussendoor.

Het mag de pret niet deren, darts is een cafésport waar gezelligheid, sportiviteit en rivaliteit hand in hand gaan. Spelers zijn verdeeld in acht pouls, waar achttien winnaars uit komen. Zij strijden om de drie grote bekers op de wedstrijdtafel. Daar liggen ook de medailles, die gaan naar de winnaars van de herkansingsrondes. "Daarin is het nét iets gezelliger", glimlacht Verhagen. Veel ervaren en terugkerende darters, maar ook nieuwe gezichten. En Kogers die het leuk vinden om in eigen dorp te spelen. Darts is ook een kwestie van de vorm van de dag. Zoals Kets met zijn 180 en Jan Jelle van der Vis, die er een week eerder ook al eentje gooide. Dat dames niet voor de heren onderdoen bewijst Michelle de Beurs, die twee keer 180 gooide. Er doen slechts drie vrouwen mee, darts vooral dus een mannensport. Daar hoort een pilsje bij. Een klant: "Kets, heb je er voor mij nog een paar?"

Darters kunnen zich alweer inschrijven voor het volgende toernooi, het Texel Open op zaterdag 17 februari in De Toekomst.

Uitslagen van Sjans waren bij het drukken van de krant nog niet binnen.