De lampjes op het wegdek zorgen regelmatig voor onduidelijkheid.
De lampjes op het wegdek zorgen regelmatig voor onduidelijkheid. Foto: Jeroen van Hattum

Openbare verlichting

De openbare verlichting blijft de gemoederen bezighouden. Lida Wels uit De Waal maakt zich zorgen over het nog altijd veelal ontbreken aan verlichting. In een ingezonden brief roept zij de gemeente op tot het plaatsen van meer lantaarnpalen.

De discussie rondom de openbare verlichting (of juist het ontbreken daarvan) op Texel is heropend.

Pijnlijk, maar voorspelbaar, is de aanleiding: het ongeluk op de kruising Pelikaanweg/Pontweg, vermoedelijk veroorzaakt door de slechte verlichting aldaar. Moet er nu echt eerst een ongeluk gebeuren voordat de gemeente daadwerkelijk luistert en de broodnodige maatregelen neemt?

De gevaarlijke en verwarrende situatie op kruisingen door het ontbreken van deugdelijke verlichting is één punt, we kunnen wachten op een ernstig ongeluk op de duistere fietspaden. Ik lees in de krant dat de dorpscommissies bij de evaluaties zijn geraadpleegd, en dat de reacties op de huidige situatie 'overwegend positief' waren. Dit geldt zeker niet voor De Waal!

Uit navraag blijkt dat de dorpscommissie van De Waal herhaaldelijk heeft gewezen op de gevaarlijke situatie op het fietspad tussen Den Burg en De Waal, waar je in het donker geen hand voor je ogen ziet, geen enkel richtpunt hebt, en waar net voor De Waal geheel onverwacht een hekwerk in de bocht opdoemt. Je kunt erop wachten dat daar iemand een keer opklapt en/of gigantisch uit de bocht vliegt. Een soortgelijke situatie ken ik uit eigen ervaring op het fietspad tussen Den Hoorn en Den Burg, waar ik nietsvermoedend na een avondconcert de weg naar huis probeerde te vinden. Het was een bijzonder spannende, maar zeer onprettige ervaring. Volgende keer pak ik de auto.

Mijn dringende oproep aan de gemeente: doe hier iets aan en zadel niet je inwoners en gasten op met onveilige en gevaarlijke toestanden. Een lantaarnpaal hier en daar is toch het minste dat je moet kunnen bieden. Elders in het land zijn er op cruciale plekken lantaarnpalen met een bewegingssensor geplaatst. Idee voor Texel?

Lida Wels, De Waal.