Alex de Haan, eerste paar jaar in de buurt van de veerhaven gewoond.
Alex de Haan, eerste paar jaar in de buurt van de veerhaven gewoond. Foto: Jeroen van Hattum

Tram in Parijs reed eind 1800 op lucht

Favoriete plek

Heel Texel is mooi, maar als ik echt moet kiezen bovenin de vuurtoren. Tijdens een rondleiding mochten wij ooit een bovenin bij de lamp komen, een plek die normaal gesproken gesloten is voor bezoekers. Wat een mooi uitzicht was dat zeg! Ik ben wel wat jaloers op de vuurtorenwachters, die hebben een mooie werkplek.

Naar Texel

Door een baan bij de toenmalige jeugdherberg Panorama op de Hoge Berg ben ik op Texel gekomen. Mijn grote wens kwam in vervulling; werken bij een jeugdherberg. Al jaren te gast geweest bij jeugdherbergen door geheel Europa en ik wilde dit ooit als eigen hostel doen in Schotland, echter is dat (nog) nooit gelukt.

Zomaar opeens achter de microfoon door ziekte collega

Werk op Texel

Ben nu eigenaar van Computer Texel, ICT bedrijf. Dit doe ik sinds oktober 2010. Een leuke anekdote; ik begon precies op 10 oktober 2010, om 10 uur en 10 minuten en 10 seconden, dus zes tienen. Of dit iets betekent weet ik niet, vond het een mooi tijdstip om te beginnen. Waarom geen horeca meer? De werkuren in de avonden en in het weekend, jij moest werken en de rest had altijd vrij. Het is een mooi vakgebied om in te werken en af en toe kriebelt het ook om weer in de keuken te gaan staan, echter ik heb gekozen voor de ICT. Ook een mooi vak waarin de veranderingen met de dag langs komen. Moet wel zeggen dat de leuke tijd bij Panorama en het huidige Stayokay mij veel heeft bijgebracht en veel heeft mogen leren over het vak horeca,. Daar ben ik onder andere leermeester keuken/horeca geworden en dat komt nog steeds goed van pas als erkend leerbedrijf ICT.

Naast je werk

Eigenlijk doe ik best wel veel; fietsen, bioscoop, wandelen, radio maken en ook best wel veel naar de overkant tijdens de spaarzame vrije tijd.

Radio Texel

Daar ben ik begonnen als techneut en door ziekte van een collega-presentator opeens ook presentator geworden van Sportlokaal, "Ik?" dacht ik bij mijzelf? Wist toen niet eens wat buitenspel was…. "Komt goed" werd er door de koptelefoon verteld door de collega-techneut, stel de vraag maar: "Hoe was de eerste helft?" En dan ga je gewoon door. Nu zit ik sinds een paar jaar in het bestuur, werk mee aan programma's als Sportlokaal en De 2e Stem en sinds kort heb ik een eigen radioprogramma De Ondernemer van de Week op elke donderdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur, dus ondernemers/ZZP'ers meldt u zich aan. Daarnaast ben ik verslaggever bij de grote evenementen zoals de Ronde om Texel en de Waanzin.

Gelukkig zitten we met Radio Texel, moet eigenlijk zeggen Lokale Omroep Texel, in de lift. Meer jongeren en nieuwe collega's weten ons te vinden en hebben ook steeds meer een eigen programma. Ik help daarbij graag een steuntje in de rug te geven. Radio maken is niet alleen de microfoon pakken en ga maar kletsen, dat is een misvatting. Radio maken is redactiewerk, techniek, regie, social media en camerawerk. Zie voor dat laatste bijvoorbeeld De 2e Stem op vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur met o.a. Elias Marseille. Hij interviewt zijn gasten eerst op camera, dit wordt een kwartiertje later live uitgezonden op de radio en dan gaat het naar social media toe. Bij De 2e Stem zit er al gauw een man of vijf te werken aan de uitzending en bij de Ronde om Texel is al gauw een man of twintig actief. Echter zien de mensen dit bijna nooit.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ben van oorsprong een Groninger, ik woon alweer bijna 18 jaar op Texel, ik ervaar de mensen op Texel als hartelijk, vriendelijke en warm, best gastvrij tot op een zekere hoogte. Echter ook een beetje afstandelijk soms, niks mis mee hoor, heb ik ook. Als je hulp nodig hebt, dan staan de Texelaars klaar voor je!

Blijven zoals het is?

Natuur, vooral behouden wat we nu hebben en de Meierblis, een hele oude traditie van jaren oud en dat soort dingen meer bewaren voor de toekomst.

Wat mag anders?

Gratis busvervoer, dat vind ik echt een gemis en een kans voor het eiland, liefst nog op waterstof of lucht. Ja lucht, ik ben niet gek aan het worden, Google maar eens op "Air Car", vele malen goedkoper in gebruik en zeer duurzaam. Eind 1800 reden er al trams rond op lucht in Parijs….

Met wie zou je wel eens een ontbijtje willen eten?

Oei, ehhh, nou eigenlijk met twee dames, Ilse de Lange vanwege haar goede muziek en nuchterheid en Doutzen Kroes.

Grote pluim

Alle Texelaars verdienen een grote pluim. De reden is dat we met elkaar een lokale gemeenschap op dit mooie eiland Texel kunnen realiseren en weten te behouden.

Goede herinnering

Altijd de frisse (zee)lucht. Na een dagje Amsterdam of zo merk ik dat ik een soort prop slijm in mijn keel krijg die maar niet weg gaat. Op de boot even naar het buitendek en na een paar minuten is de prop weer weg.

Zonde aan Texel

Dat toch (helaas) voor overkantse bedrijven wordt gekozen voor werkzaamheden op Texel, terwijl er toch echt wel vakkundige mensen op het eiland aanwezig zijn. Soms ligt het aan de prijs, echter denk aan de lokale economie. Zonder hen ook geen brood weer voor een ander zeg maar.

Onderscheid van de overkant

Rust, natuur, weinig criminaliteit, langere zomers, langere winters…..

Over vijf jaar op Texel

Ik kan helaas niet in een glazen bol kijken, weet het niet, ik leef meer bij de dag. Dat heb ik geleerd van de mensen om mij heen en door het overlijden van mensen die mij dichtbij stonden. Dan ga je toch anders nadenken over je toekomst. Een mooie uitspraak hierover doet mijn favoriete Engelse beer:

"What day is it?", asked Winnie the Pooh
"It's today," squeaked Piglet
"My favorite day," said Pooh"

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Meta de Vries, mijn buuf, ze staat altijd voor je klaar en heeft altijd tijd voor een praatje.