Afbeelding
Foto:

Tussen medialand en polderland

Texelaar Duurt Holman start samen met Anniek Schreuders een nieuw, onafhankelijk, Nederlands productiehuis: Fish on Bike. Een tv-producent die pendelt tussen het Hilversumse medialand en het Texelse polderland.

Vanuit Amsterdam gaat Fish on Bike eigen content ontwikkelen voor de Nederlandse markt en is daarnaast ook internationaal actief. Holman werkte tot begin 2017 als creatief directeur bij Tuvalu Media, waarvan hij ook mede-eigenaar was. Deze producent is bekend van programma's zoals "Ali B op volle toeren", "Maestro", "Brugklas" en "Rot op naar je eigen land". Voor deze laatste serie, waarin Nederlanders omgekeerd de reis van een vluchteling maken, werd onder meer op Texel gefilmd, naar aanleiding van de verdronken Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Zijn lichaam spoelde in 2015 aan op Texel.

Maestro

Holman (48), die al sinds de jaren tachtig in het vak zit, is gepokt en gemazeld in de mediawereld en weet inmiddels wel wat nodig is om succesvol te zijn. "Je moet een goed idee hebben, het kunnen maken en produceren en de derde voorwaarde is de gunfactor. Ik durf wel te zeggen dat wij alledrie in huis hebben. Anniek Schreuders - geen Texelaar - is een ervaren uitvoerend producent die freelance werkte bij diverse bedrijven en omroepen. We zijn echte makers en kunnen nog steeds kinderlijk enthousiast zijn over een goed idee of mooi programma. Of dat nou op televisie of online te zien is. We hopen binnen enkele jaren een mooi productiehuis op te bouwen dat programma's maakt waarover gesproken wordt. Niet altijd verstrooiend, ik vind het leuk als programma's een maatschappelijk impact hebben. Dat mensen zeggen: 'Zo heb ik het nog niet bekeken'.

Psychiatrie

"Ik werk nu aan een programma-idee over mensen die om wat voor reden dan ook in de psychiatrie terecht zijn gekomen. Zij worden gekoppeld aan een kunstenaar, zanger of muzikant, om samen een kunstwerk, lied of ander muziekstuk te maken. We hebben allemaal oordelen over mensen in de psychiatrie, op deze manier zie je ook de andere kant. Het mag best schuren. Dat past wel bij "Fish on Bike." De naam van het productiehuis is ontleend aan een nummer van U2.

Twee werelden

Duurt Holman woont in het noorden van het eiland, aan de Hoofdweg. "Het is heerlijk om na een week hectiek in medialand de rust van Texel op te zoeken. Maar het is hier in de polder ook een fijne plek om te werken. Als ik achter mijn laptop concepten uitwerk, vind ik het heerlijk om over de velden te staren. Niemand die me daar stoort. Of ik pak de fiets en rij naar het strand. Deze combinatie van wonen en werken biedt mij het beste uit twee werelden."

Sabbatical

"Nadat ik mijn aandeel in Tuvalu heb verkocht, heb een jaar sabbatical genomen. Heerlijk over het strand gebanjerd, veel gereisd, zoals met mijn dochter naar Nepal en mijn partner naar Tanzania. Een super tijd, maar nu begint het weer te kriebelen. Het bloed kruipt eenmaal waar het niet gaan kan. Ik heb enorm veel zin om weer met iets moois te starten." Anniek Schreuders: "Wij geloven zeker dat er ondanks de verschuivingen in de huidige markt plek is voor een nieuw productiehuis. Zeker als je snel, flexibel en creatief kan opereren. Na jarenlang als freelancer te hebben gewerkt, vind ik het heerlijk om weer een vast honk te hebben."

Misschien een programma op of over Texel? "Het eiland is een dankbare, mooie plek om te filmen en dichtbij. Ik kan niets beloven, maar als ik een leuk concept bedenk, je weet het nooit…"

Duurt Holman, bij een bezoek aan Parijs. Op de foto rechtsonder met Anniek Schreuders, met wie hij samen Fish on Bike opricht.