Nadat de gemeente begin vorig jaar een verkeersplan voor de Kogerstraat presenteerde, is er niets meer over vernomen.
Nadat de gemeente begin vorig jaar een verkeersplan voor de Kogerstraat presenteerde, is er niets meer over vernomen. Foto: Gerard Timmerman

Hoe staat het met herinrichting Kogerstraat?

Hoe staat het met de voorgenomen herinrichting van de Kogerstraat? In januari 2017 ontstond commotie over het plan dat de gemeente had gepresenteerd. Sindsdien is er niets meer over vernomen.

Reden voor bewoners van de Kogerstraat aan de bel te trekken en een brief te schrijven aan het college. "De verkeersdruk en parkeeroverlast in onze straat wordt steeds groter, met als gevolg een verkeersonveilige situatie." De bewoners spreken in de brief die scherp van toon is van ernstig falen van het college. "En onze frustratie hierover is afgewenteld op uw ambtenaren, die elk jaar telkens de onvrede en onrust van de bewoners moesten sussen."

De Kogerstraat is een belangrijke verkeersader naar het centrum. Volgens tellingen van de gemeente passeren er tussen de Akenbuurt en de rotonde dagelijks 8000 auto's. Hiervan rijden er 6000 door naar het centrum. De boel raakt regelmatig verstopt, er wordt te hard gereden (vijftig à zestig km/uur waar dertig is toegestaan) en bewoners kunnen zelf hun auto's niet meer voor de deur kwijt.

Eénrichtingverkeer

Ongeveer een jaar geleden presenteerde de gemeente aan bewoners een voorlopig ontwerp van de herinrichting van de Kogerstraat. Om de druk te verlichten werd voorgesteld éénrichtingverkeer in te voeren op het stuk tussen de Akenbuurt en de rotonde. In de rijrichting van zuid naar noord. Op deze inventarisatieavond - die overigens niet door alle bewoners en belanghebbenden werd bezocht - kreeg dit voorstel weliswaar bijval, maar er kwam ook kritiek. Onder meer vanuit de Bernhardlaan.

Het plan om het verkeer uit noordelijke richting via de Waalderstraat, de Gasthuisstraat, etc., om te leiden kwam voor de familie Van der Werve, net bezig met nieuwbouwplannen, zelfs als een donderslag bij heldere hemel. Met als gevolg veel minder verkeer langs het (onlangs geheel vernieuwde) tuincentrum en naar verwachting ook minder klanten over de drempel. Er kwamen ook zorgelijke geluiden uit andere delen van Den Burg. Zoals uit de toch al drukke Gasthuisstraat, die als alternatieve route nog meer verkeer zal trekken. Bewoners verwachten bijvoorbeeld dat de kruising Gasthuisstraat-Beatrixlaan een probleemkruising zal worden. "Het zou verplaatsing van moeilijkheden zijn", schreef een bewoner in "Wat ik zeggen wou".

Sindsdien is het stil geworden rond de Kogerstraat. Te stil, vinden mensen uit de Kogerstraat. 70 bewoners hebben hun handtekening gezet onder een brief aan raad en college. Daarin dringen ze aan op vervolgstappen. "Wanneer denkt u te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden voor een veilige inrichting? Dit verdient grote spoed!" Als oplossing voor het grootste knelpunt dragen ze aan dat er buiten het centrum extra parkeermogelijkheden moeten komen om het verkeer naar toe te leiden.

Niets nieuws onder de zon. In de structuurvisie "Texel op Koers" uit 2009, tot stand gekomen na veel inspraaksessies met de bevolking, schetst de gemeente over mobiliteit en infrastructuur het beeld van dorpskernen die primair zijn ingericht voor voetgangers en fietsers, automobilisten die door de inrichting stapvoets rijden en parkeerterreinen aan de rand van de dorpen.

De redactie vroeg de gemeente naar de stand van zaken, maar van een reactie kwam het nog niet.

Hun volledige brief staat op pagina 8.