Damwinst De Wolf op De Wolf

Niet Jos de Wolf, voorzitter van damclub Oosterend, de organisator van het Open Texelse sneldamkampioenschap, maar de verbazingwekkend sterke Brabander Martin de Wolf, kwam, zag en won alle partijen op de laatste zaterdag van 2017.

Achter De Wolf werden de overige podiumplekken bezet door de Friese meesters Foeke Tiemensma en Tjalling van den Bosch. Daarmee hield Tjalling met miniem verschil Piet Bakelaar achter zich. Wel werd Piet daarmee bijna traditiegetrouw de beste Texelaar. Rien Brouwer tenslotte eindigde ook nog netjes in de top 10 en eiste de huisdamtitel van 2017 voor zich op.

Voor Jos de Wolf zag het er na vier ronden nog uiterst rooskleurig uit; 6 punten, waaronder een paar stevige scalpen en als volgende op het menu een onbekende naamgenoot uit Brabant die net een leuk boek had neergepend over dammers als archetypen van de Slow Movement. Op papier dus de ideale tegenstander tijdens een sneldamtoernooi. Helaas voor Jos werd ook hij ongenadig hard gepoetst door Martin de Wolf. En zelfs kampioenskandidaat nummer 1 - op basis van rating en titel - MF Foeke Tiemensma moest het onderspit delven tegen Martin. Wel gaf Foeke na afloop van het toernooi nog een puike demonstratie Fries dammen (nb. bijna eender aan "normaal" dammen met als belangrijkste toevoeging dat je ook rechtuit moet slaan), een spelsoort waarin hij niet voor niets Nederlands kampioen is.

Voor de Texelse dammers gaat dinsdagavond de reguliere competitie weer van start en wacht later deze maand de kraker tegen het sterke 020 uit Amsterdam.