Afbeelding
Foto: Facebook

Ruud van Holland onderscheiden wegens redding van drenkeling

Voor het redden van een drenkeling bij paal 15 heeft Ruud van Holland zaterdag de zilveren onderscheiding van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ontvangen.

Op 26 juni raakte Henning Gaerner tijdens het zwemmen bij paal 15 in moeilijkheden. Door de sterke stroming werd hij steeds tegen de strekdam geslagen en was hij niet meer in staat om zelf uit het water te komen. Ruud van Holland, werkzaam bij Paal 15, zag dit en hielp de drenkeling met gevaar voor eigen leven, uit het water op het strand. Gaerner was onderkoeld geraakt en had verwondingen omdat hij meerdere keren tegen de basaltblokken van de strekdam was geslagen. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd maar kon een dag later weer naar Texel.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen verzorgt al sinds 1767 voorlichting over redding en reanimeren en kan redders bekronen voor hun daadkrachtige inzet. Het bestuur beoordeelt de omstandigheden waaronder deze redding heeft plaatsgevonden zwaar (open zee, sterke stroming, paniek en verwondingen) en besloot Ruud van Holland een zilveren onderscheiding te schenken. Dat gebeurde afgelopen zaterdag in Catharinahoeve. Hij ontving de onderscheiding en de oorkonde van burgemeester Uitdehaag.