Nieuwe criteria bij voedselbank; volwassene en kind gelijkgesteld

De Texelse voedselbank hanteert vanaf 1 januari 2018 nieuwe criteria voor mensen om in aanmerking te komen voor hulp van de voedselbank.

Er wordt vanaf januari rekening gehouden met een vast basisbedrag van €130,- per huishouden. Dat bedrag is volgens de voedselbank gebaseerd op kosten die nauwelijks afhankelijk zijn van het aantal personen. Per persoon in de huishouding mag vervolgens een bedrag van €85,- worden opgeteld. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen volwassenen en kinderen zoals voorheen nog wel het geval was.

Dat betekent dat een éénpersoons huishouden in aanmerking komt voor de voedselbank als het vrij besteedbare inkomen niet hoger is dan €215,- per maand. Bij een tweepersoonshuishouden ligt de grens op €300,-, bij een driepersoonshuishouden op €385,- en bij een vierpersoonshuishouden (bijvoorbeeld één volwassene en drie kinderen) op €470,- per maand.

Onder een vrij besteedbaar inkomen wordt het inkomen verstaan dat overblijft na aftrek van vaste kosten zoals huur, gas, water, licht en verzekeringen. De voedselbank verstrekt één keer per week voedselpakketten aan mensen die zijn doorverwezen via bijvoorbeeld huisartsen, het maatschappelijk werk, De Waerden of Kerken en Minima. Stichting WMD beoordeelt de aanvragen.

De voedselbank is momenteel samen met Lions Club Texel bezig koffiepunten van Douwe Egberts in te zamelen, zodat er pakken koffie aan de pakketten toegevoegd kunnen worden. Bij Goënga in Den Hoorn, Kalverboer in Oudeschild, Koot in Oosterend, Albert Heijn in Den Burg, Plus in De Cocksdorp en Jumbo in De Koog staan dozen waar koffiepunten ingedaan kunnen worden. Koffiepunten kunnen ook op woensdag tussen 10.00 en 15.00 uur bij de voedselbank aan de Jonkerstraat (het Rode Kruisgebouw) in Den Burg zelf worden ingeleverd.