Sandor Mantje en wethouder Hennie Huisman tekenen het convenant.
Sandor Mantje en wethouder Hennie Huisman tekenen het convenant. Foto: Jeroen van Hattum

Handtekeningen gezet onder convenant Ondernemersfonds

Winkelhart van Texel en de gemeente hebben het convenant getekend waarin de afspraken voor het nieuwe Ondernemersfonds voor Den Burg zijn vastgelegd.

Sandor Mantje, voorzitter van Winkelhart van Texel, en wethouder Hennie Huisman (economie) zetten vrijdagmiddag in het gemeentehuis hun handtekening onder het document.

Volgens wethouder Huisman getuigt het van lef dat het bestuur van de ondernemersvereniging in Den Burg heeft doorgezet om het fonds voor elkaar te krijgen, vooral omdat er veel weerstand was. Het fonds werd op 19 december bekrachtigd door de gemeenteraad. Die besloot in te stemmen met de komst van Reclamebelasting in Den Burg vanaf 2018 om het fonds te vullen.

Mantje liet weten dat er binnenkort een bijeenkomst wordt belegd om ondernemers nader te informeren over het fonds. Hij liet weten dat het bestuur zich gaat inspannen om draagvlak te creƫren bij "de laatste tien procent" die zich niet in het nieuwe fonds kan vinden.

Het fonds komt onder de hoede van Winkel van Hart. Bedoeling is dat de vereniging een andere naam krijgt (vermoedelijk Ondernemersvereniging Den Burg) en dat er bestuursverkiezingen komen, zodat een nieuw samengesteld bestuur met het fonds aan de slag kan gaan. Volgens het convenant beoogt het fonds "het economisch en sociaal functioneren van Den Burg als geheel en in samenhang te dienen, werkend voor bedrijven en instellingen, bezoekers en bewoners." De gemeente komt niet tussenbeide in de besluitvorming over het geld in het fonds, maar verlangt van de vereniging wel een transparante en democratisch verantwoorde werkwijze omdat er met publiek verkregen middelen wordt gewerkt.

Het fonds is 'voor en door ondernemers' en dat betekent volgens het convenant dat alle betalers van reclamebelasting toegang hebben tot besluitvorming over de bestedingen uit het ondernemersfonds en plannen kenbaar kunnen maken. Het bestuur moet jaarlijks een jaarrekening met accountantsverklaring bij de gemeente indienen om te verantwoorden wat er met het geld gebeurd is.

Volgens verwachting komt er via de Reclamebelasting jaarlijks ongeveer een ton in het fonds. Dat moet de ondernemers in Den Burg in staat stellen aan centrummanagement te doen, zodat Den Burg aantrekkelijk is en blijft voor bezoekers om erheen te gaan en bestedingen te doen. In de tweede helft van 2020 moet het tot een evaluatie van het fonds komen.