Lopend vuurtje Ontdekkingen

Goh, dan is het alweer december. Een tijd van terugkijken wat er geweest is. En vooruitkijken wat er komt.Het is een mooi jaar geweest. Tenminste als ik voor mijzelf spreek. Ik heb een hele mooie dochter gekregen, mijn vriendin is naar Texel gekomen, we hebben een praktijk op Texel die goed loopt. Al met al dingen die schitterend zijn om op terug te kijken.

Veranderen kan ik het niet meer. En wat als ik het kon veranderen? Zou ik het dan anders doen? Nee, ik denk het niet. Misschien dat ik er iets meer tijd voor zou hebben genomen. Er iets langer over na zou hebben gedacht. Maar veranderen doe ik het dan toch niet. Het is mooi geweest en dat is het nog steeds.

Er is ook verdriet geweest, het overlijden van de man van mijn collega heeft er bij ons in de praktijk wel in gehakt. En dat gemis is er nog steeds en zal er altijd zijn. Hij heeft er toch maar een mooie praktijk van gemaakt.

Vooruitkijken naar wat gaat komen. Krijgen we een Elfstedentocht? Of heeft Piet het weer mis en zakken we door het ijs? Ik kijk wel op de thermometer. Als het een week of twee ver onder nul is, haal ik mijn schaatsen wel uit het vet.

Wat gaat er komend jaar allemaal gebeuren? Winnen "WE" goud op de Olympische Spelen. Of maakt "HIJ" weer een verkeerde wissel. Dat is het mooie van Nederland. "WE" winnen, maar als "WE" niet winnen dan heeft HIJ of ZIJ het verloren. Ik denk dat "WE" komend jaar maar eens samen moeten gaan juichen als "WE" winnen en samen verdrietig moeten zijn als "WE" verliezen.

En dan alle evenementen op ons mooie eiland. Elk weekend kunnen we er weer op uit om wat leuks te gaan doen. En lukt het niet in het weekend dan kan het ook door de weeks. We hebben zo veel moois op het eiland. Cultuur, natuur, musea, sporten, evenementen, markten. Noem maar op en het lijkt wel steeds mooier te worden. En toch kom ik er niet. Misschien ligt dat wel aan mij en kom ik te weinig op deze plekken. Ik was voor het eerst in mijn leven op de Kerstmarkt in Oosterend. En ik vond het heerlijk en beregezellig.

Accepteren dat "WE" ook kunnen verliezen en dichter in mijn omgeving kijken wat er allemaal te doen is. En als er wat te doen is, er ook naar toe gaan. Eens kijken of het leuk is. Ervaren wat we allemaal voor moois hebben op ons eiland. Ik wens jullie allen fijne kerstdagen en een gezond, gelukkig 2018 en vooral een jaar vol nieuwe ontdekkingen.

Robert Bakker