Extra maatregelen bij uitkering uit bijstand

De gemeente gaat extra acties ondernemen om het aantal Texelaars dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering te verminderen. Daar heeft een meerderheid van de raad dinsdagavond mee ingestemd. PvdA en D66 waren tegen.

Het college heeft een aantal extra acties opgezet, omdat er een tekort is ontstaan op het budget voor bijstandsuitkeringen. Texel heeft voor dit jaar €1.537.000,- van het Rijk gekregen, maar heeft €1.750.000,- nodig voor het toekennen van bijstandsuitkeringen. Texel kende in juni 137 mensen met een uitkering. Dat is een groei ten opzichte van vorig jaar (121) en twee jaar geleden (101).

Door het nemen van extra acties kan de gemeente een beroep doen op het Rijk om het tekort aan te vullen. Onder de extra maatregelen behoren onder meer 'leer-werklijnen' om mensen zonder baan een werkervaringsplaats aan te bieden, zodat er kans ontstaat op doorstroming naar een reguliere baan. Dat verloopt via het Sociaal Team Texel van de gemeente. Andere extra maatregel is meer aandacht voor het doen van een tegenprestatie voor een uitkering.

Tussen de extra acties staat ook dat er 'extra aandacht moet zijn' voor mensen die niet willen meewerken aan hun reïntegratie en dat ligt gevoelig bij de PvdA. Vrij vertaald staat er: wie niet meewerkt om weer aan het werk te komen, wordt gekort op zijn uitkering en dat is met name volgens raadslid Dries Veltkamp (PvdA) de verkeerde weg. Volgens hem bestaat het risico dat mensen die even in de hoek zitten waar de klappen vallen met zo'n korting nog verder van huis geraken. De PvdA ondernam samen met D66 en GroenLinks pogingen om die extra maatregel van tafel te krijgen, maar kreeg daarvoor geen steun bij de overige partijen in de raad.

Volgens wethouder Hennie Huisman is er weinig verschil met de huidige praktijk. Mensen die niet willen meewerken, lopen nu ook al het risico op hun uitkering gekort te worden. Volgens haar is de beschrijving van de extra actie vooral nodig om bij het Rijk te kunnen aantonen dat de gemeente extra acties neemt om het aantal mensen in de bijstand te verminderen. Anders bestaat de kans dat het Rijk niet over de brug komt om het ontstane gat mee te dichten. Dries Veltkamp bleef bij zijn mening dat mensen die in het verdomhoekje zitten er niet mee geholpen zijn en liet dat ook blijken tijdens de raadsvergadering.